Uzmanı florürle ilgili uyardı: Sosyal medyayı değil, uzmanı dinleyin

Çocukların diş sağlığı için florür kullanımını değerlendiren Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Eser Rengin Nalbantoğlu,, “Florür, çocuklarda diş çürüğünü önlemede en etkili ve güvenilir yöntemlerden biri olarak uzun yıllardır diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Çocukların ağız ve diş sağlığını korumak, ileride daha ciddi diş sağlığı problemlerini önlemek için florür hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük bir öneme sahiptir” diye konuştu.

‘FLORÜR DİŞ ÇÜRÜĞÜ OLUŞUMUNU ENGELLER’

Florürün, diş minesini güçlendirerek asitlere karşı daha dirençli hale getirdiğini söyleyen Nalbantoğlu, “Çocukların dişleri, özellikle erken yaşlarda gelişme aşamasında olduğundan, florür desteği diş minesindeki mineral kaybını önler ve kaybedilen minerallerin geri kazanılmasına yardımcı olur. Ayrıca, diş çürüğüne neden olan bakterilerin aktivitesine etki ederek çürük oluşumunu engeller” dedi.

‘UYGULAMALAR 3-6 AYDA BİR TEKRARLANARAK ETKİLİ BİR KORUMA SAĞLAR’

“Çocukların ağız ve diş sağlığını korumak için florür desteği, çeşitli kaynaklardan sağlanabilir” diyen Nalbantoğlu, “Florürlü diş macunları, çocuklar için özel olarak üretilip diş fırçalama alışkanlığını kazandırırken diş minesini güçlendirir. Ayrıca, içme suyu florür ile desteklendiğinde, çocuklar günlük yaşamlarında doğal olarak florür alabilir ve bu yöntem, çürükleri önlemede toplumsal sağlık açısından büyük önem taşır. Diğer bir seçenek ise, çocuk diş hekimleri tarafından uygulanan profesyonel florür uygulamalarıdır. Çürük riski yüksek çocuklarda, florür cilaları veya jelleri kullanılarak dişler güçlendirilir ve bu uygulamalar 3-6 ayda bir tekrarlanarak etkili bir koruma sağlar” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda, sosyal medyada florürün güvenliği konusunda birçok yanlış bilgi dolaştığını dile getiren Nalbantoğlu, “Bu tür iddialar, bilimsel temelden yoksun olup, florürün güvenliği konusunda ebeveynlerin gereksiz endişeler yaşamasına neden olmaktadır. Ancak bilimsel çalışmalar, doğru miktarlarda kullanılan florürün çocukların ağız ve diş sağlığı için hem güvenli hem de etkili olduğunu kanıtlamıştır. Çocuk diş hekimleri, florürün miktarını çocuğun yaşına, ağız sağlığına ve bireysel ihtiyaçlarına göre belirleyerek en uygun şekilde uygulanmasını sağlar” dedi.

Ebeveynlerin sosyal medya kaynaklı yanlış bilgilere değil, uzman çocuk diş hekimlerinin önerilerine güvenmeleri gerektiğini söyleyen Dr. Nalbantoğlu, “Doğru ve güvenilir bilgi, hem bireysel hem toplumsal düzeyde sağlıklı dişlere sahip olmanın anahtarıdır” diye konuştu.

Çocuklar için güvenli ve etkili olabilmesi için florürün doğru şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Dr. Nalbantoğlu, “Üç yaşından küçük çocuklar için pirinç tanesi büyüklüğünde, 3-6 yaş arasındaki çocuklar için ise bezelye tanesi büyüklüğünde florürlü diş macunu kullanılması önerilmektedir. Ayrıca, 6 yaşından küçük çocukların diş fırçalarken bir yetişkinin gözetiminde olmaları önemlidir. Florür tabletleri veya benzer destekler yalnızca çocuk diş hekimi tarafından önerildiğinde kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUK DİŞ HEKİMİNDEN DESTEK ALIN’

Florür uygulamalarının çocuklarda doğru ve güvenli bir şekilde yapılması için mutlaka bir çocuk diş hekimine danışılması gerektiğini söyleyen Dr. Nalbantoğlu, “Çocuk diş hekimleri, her çocuğun bireysel çürük riskini değerlendirerek en uygun koruyucu tedavi planını oluşturur” dedi.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Uzmanlar sağlıklı kişilerin estetik amaçlı bilinçsizce kullanımına karşı uyardı: Reçetesiz zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı büyük bir sağlık riski oluşturuyor. Uzman diyetisyen Özge Bayraktar, zayıflama iğnelerinin olumsuz etkilerini Cumhuriyet’e anlattı.

Türk kahvesi içen herkes bu hataya düşüyor!

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil; sohbetlerin, misafirperverliğin ve geleneklerin ta kendisi. Ancak uzmanlar, pek çok kişinin bu keyifli alışkanlık sırasında farkında olmadan büyük bir hataya düştüğünü belirtiyor. Üstelik bu hata, uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor.