Uzmanı uyardı: ‘Klima bakterisi zatürreye yol açabilir’

Birengel: Klima Kullanımına Dikkat Edilmeli!

Birengel, klima maruziyetine bağlı sağlık sorunlarına ve yaz aylarında artan enfeksiyon hastalıklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yaz mevsiminde artan klima kullanımının vücuda olan etkilerine dikkat çeken Birengel, ani sıcak-soğuk geçişlerinin bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

“Klimalar Zatüreye Yol Açabilir!”

Birengel, klima kullanımının sıcaklıktaki artış ve vücuda alınan sıvı miktarındaki değişiklikler nedeniyle vücutta zafiyetler oluşturabileceğini belirtti. Klimalardan geçen lejyonella bakterisinin zatüreye neden olabileceğini söyleyen Birengel, terli bir şekilde klimanın karşısında durmanın kaçınılması gerektiğine işaret etti.

“İdeal Oda Sıcaklığı 18-21 Derece”

Birengel, şu bilgileri paylaştı:

“Klimanın en uygun çalışma sıcaklığının 18-21 derece olduğunu belirtmek isterim. Klimaya yakın oturanların sinüs mukozasının ödemine ve sinüzite yol açabilecek ani sıcaklık değişimlerine dikkat etmeleri önemlidir. Bu durum sadece ev klimaları için değil, araç klimaları için de geçerlidir. Ani sıcaklık değişimlerinden korunmak önemlidir.”

“Soğuk İçecekler ve Enfeksiyonlar”

Enfeksiyon hastalıklarına neden olan faktörler hakkında konuşan Birengel, soğuk içecek tüketiminin sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ve hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanan içeceklerin bağırsak enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirtti.

Birengel, tatil dönemlerinde artan kalabalık ortamlarda ve özellikle uluslararası uçuşlarda maske kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Mevsimlik Grip ve Korunma Önlemleri

Hava yoluyla seyahat eden farklı coğrafyalardan gelen kişilerin bir arada bulunmasının virüslerin yayılmasını kolaylaştırdığını belirten Birengel, bu nedenle uzun uçuşlarda kişisel korunma önlemlerinin önemli olduğunu dile getirdi.

Son olarak, Prof. Dr. Birengel, mevsimsel grip salgınının genellikle ekim-kasım aylarında başladığını ve mayıs sonuna kadar devam ettiğini, ancak son zamanlarda grip vakalarında bir artış olmadığını belirtti.

Related Posts

Rekabet Kurumu duyurdu: Akaryakıt devine 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu, bayilik ilişkisini kira yoluyla beş yılın ötesine taşıyarak rekabeti kısıtladığı gerekçesiyle OPET’e 130.8 milyon TL idari para cezası kesti. Kurum, OPET’in bayilik sözleşmeleri devam ederken taşınmazlar üzerinde kendi lehine kira hakkı kurarak rakiplerin pazara girişini engellediğini tespit etti.

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.

Bursa’da yürekleri ağza getiren anız yangını

Bursa’da çıkan anız yangını konutlara sıçramadan söndürüldü.

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.

Bakan Yerlikaya: FETÖ elebaşının ölümünden sonra da hain yapının peşini bırakmayacağız

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında düzenlenen ‘Zaferin Adı Türkiye’ programında konuştu. Yerlikaya, FETÖ elebaşının ölümünün ardından da mücadeleye devam edildiğini açıkladı. Pençe Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan 12 askere rahmet dileyen Yerlikaya, şehitlik mertebesinin önemini vurguladı.

Aydın’da iş yerine kurşun yağdıran şüpheli tutuklandı

Aydın’da bir iş yerine silahla ateş açan şüpheli tutuklandı.