Fiyatlar yurttaşı bireysel kesim yerine bağış ve ortaklığa yöneltti: Kriz, geleneği değiştiriyor

Büyük şehirlerde küçükbaş hayvan kurbanlık fiyatları 20 bin TL’yi bulurken, büyükbaş hayvanların hisse fiyatları ise 30-35 bin TL seviyesine yükseldi. Bu yüksek fiyatlar karşısında ise dar ve orta gelirli vatandaşlar, dijital platformlardan bağış yaparak ya da ortak kesim yöntemlerine başvurarak çözüm bulmaya çalışıyor.

Hayvan yemi, bakım, nakliye, kesim ve işçilik maliyetlerindeki artışlar, kurbanlık fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı. 2025 yılına gelindiğinde, büyükbaş hayvan fiyatlarının 210 bin TL’ye kadar çıkması beklenirken, yedi hisseli sistemde kişi başı maliyetin 35 bin TL’yi aşması bekleniyor. Küçükbaş hayvan fiyatları ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 60’tan fazla artış gösterdi.

Artan fiyatlar nedeniyle bireysel kesimden uzaklaşan vatandaşlar, daha uygun maliyetli olduğu için dijital bağış sistemlerini tercih etmeye başladı. İstanbul’da yaşayan dört çocuk babası Hasan Y., geçen yıl kendi aldığı küçükbaşı bu yıl alamadığını belirterek dijital bağış sistemlerinin kolaylığını vurguladı.

‘PARA YETMEDİ’

“Kasaptan kesim ücretine kadar her şey maliyet unsuru. Bu yıl kardeşimle birlikte bir STK üzerinden hisse satın aldık, bu bizim için uygun ve zahmetsiz bir yol oldu.” Aynı şekilde, memur emeklisi Nurten Dalkıran da ekonomik sebeplerle bağış yapmayı tercih ettiğini belirtti: “Kurbanlık hayvan için para biriktirdim ama pazara gittiğimde parayı yetiremediğimi fark ettim. Bu nedenle bağış yapmayı tercih ettim. En azından dini görevimi yerine getirmiş oluyorum.”

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, et krizinin yapısal sorunlardan kaynaklandığını belirterek uyarılarda bulundu:

“Hayvan sayımız yetersiz. Süt hayvanları kesime gönderiliyor, bu da et arzını azaltıyor. Meralarımız maden şirketlerine açılıyor ve talan ediliyor. Yem fiyatları çok yüksek. Bu koşullar altında üreticiler maliyetlerini karşılayamıyor. Yurtdışından hayvan ithalatı geçici bir çözüm olabilir fakat kalıcı çözüm, üreticilerin desteklenmesi ve meraların korunması gereklidir.”

Related Posts

Ünlü banka raporladı: İstanbul kira artışında dünyanın zirvesinde!

Deutsche Bank’ın yayımladığı kira raporunda İstanbul, şehir merkezinde yaşanan artışla dikkat çekti. Konut kiralarındaki yükseliş oranı dünya genelinde zirveye çıktı.

Erdoğan’a 55 bin, emekliye 2 bin 412 TL zam! Bu taksimi kurt yapmaz…

Memur ve memur emeklilerine yüzde 15.57, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine yüzde 16.67 oranında zam yapılma kararı alındı. Bu kararın ardından ortaya çıkan; “zammın yeterli olmadığı” konuşmalarının arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Mehmet …

Bankada parası olanları etkileyecek! Mevduat faizlerinde yüksek kazanç dönemi bitiyor

Haziran enflasyonunun beklentilerin altında kalmasıyla birlikte gözler Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi. Bankalar faiz indirimi beklentisiyle mevduat oranlarını düşürmeye başladı. Yüzde 50 seviyesindeki yüksek kazanç dönemi sona eriyor. 1 milyon TL’nin getirisi ne kadar oldu, hangi banka ne kadar faiz veriyor?

En düşük emekli maaşı için rakam verildi: Kanun teklifi Meclis’e sunuldu

SSK ve Bağ-Kur emeklilerin yüzde 16.67’lik zammı dikkate alınarak en düşük emekli aylığı 16 bin 881 TL’ye yükseltildi. Söz konusu artışı öngören kanun teklifi Meclis’e sunuldu.

TÜİK fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı: İşte haziran ayının zam şampiyonu

TÜİK fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı: İşte haziran ayının zam şampiyonu

İktidar, “İsrail ile ticareti tamamen kestik” demişti; İsrail İstatistik Ofisi’ne göre Türkiye, bu yıl 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

İktidar, “İsrail ile ticareti tamamen kestik” demişti; İsrail İstatistik Ofisi’ne göre Türkiye, bu yıl 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı