Fiyatlar yurttaşı bireysel kesim yerine bağış ve ortaklığa yöneltti: Kriz, geleneği değiştiriyor

Büyük şehirlerde küçükbaş hayvan kurbanlık fiyatları 20 bin TL’yi bulurken, büyükbaş hayvanların hisse fiyatları ise 30-35 bin TL seviyesine yükseldi. Bu yüksek fiyatlar karşısında ise dar ve orta gelirli vatandaşlar, dijital platformlardan bağış yaparak ya da ortak kesim yöntemlerine başvurarak çözüm bulmaya çalışıyor.

Hayvan yemi, bakım, nakliye, kesim ve işçilik maliyetlerindeki artışlar, kurbanlık fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı. 2025 yılına gelindiğinde, büyükbaş hayvan fiyatlarının 210 bin TL’ye kadar çıkması beklenirken, yedi hisseli sistemde kişi başı maliyetin 35 bin TL’yi aşması bekleniyor. Küçükbaş hayvan fiyatları ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 60’tan fazla artış gösterdi.

Artan fiyatlar nedeniyle bireysel kesimden uzaklaşan vatandaşlar, daha uygun maliyetli olduğu için dijital bağış sistemlerini tercih etmeye başladı. İstanbul’da yaşayan dört çocuk babası Hasan Y., geçen yıl kendi aldığı küçükbaşı bu yıl alamadığını belirterek dijital bağış sistemlerinin kolaylığını vurguladı.

‘PARA YETMEDİ’

“Kasaptan kesim ücretine kadar her şey maliyet unsuru. Bu yıl kardeşimle birlikte bir STK üzerinden hisse satın aldık, bu bizim için uygun ve zahmetsiz bir yol oldu.” Aynı şekilde, memur emeklisi Nurten Dalkıran da ekonomik sebeplerle bağış yapmayı tercih ettiğini belirtti: “Kurbanlık hayvan için para biriktirdim ama pazara gittiğimde parayı yetiremediğimi fark ettim. Bu nedenle bağış yapmayı tercih ettim. En azından dini görevimi yerine getirmiş oluyorum.”

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, et krizinin yapısal sorunlardan kaynaklandığını belirterek uyarılarda bulundu:

“Hayvan sayımız yetersiz. Süt hayvanları kesime gönderiliyor, bu da et arzını azaltıyor. Meralarımız maden şirketlerine açılıyor ve talan ediliyor. Yem fiyatları çok yüksek. Bu koşullar altında üreticiler maliyetlerini karşılayamıyor. Yurtdışından hayvan ithalatı geçici bir çözüm olabilir fakat kalıcı çözüm, üreticilerin desteklenmesi ve meraların korunması gereklidir.”

Related Posts

Ünlü döner zinciri iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 250’yi aşkın şubesi bulunan  Ekrem Coşkun Döner, yaşadığı mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.

İstanbul’daki fabrikasını sattı, Türkiye’den ayrıldı!

Avusturya merkezli ambalaj devi Rondo, ekonomik belirsizlik, yüksek enflasyon ve artan sendikal talepler nedeniyle Türkiye’den çekilme kararı aldı; kaynaklarını Avrupa’daki tesislerine kaydıracak.

Orta Doğu’dan petrol akışının kesilmesi Çin’e zarar verecek

İsrail’in İran’a saldırıları ve İran’ın misillemesiyle tırmanan gerilimin Orta Doğu’dan dünya pazarlarına petrol akışını engellemesi halinde bundan en fazla zarar gören ülkelerden biri Çin olacak.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Taşıt ilanlarında ‘yetki doğrulama’ zorunlu oldu

Ticaret Bakanlığı, taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden “yetki doğrulaması” uygulamasının tüm taşıt ilanları için zorunlu hale geldiğini bildirdi.

Prof. Dr. Özkaya: Zeytinlikler zarar görmeden taşınabilir

Maden Kanunu’nda yapılması öngörülen geçici düzenlemeler kapsamında, sınırlı sayıdaki maden sahasının rezerv alanlarında yer alan zeytin ağaçlarının taşınması planlanıyor. Ağaçların zarar görmeden taşınıp taşınamayacağı ile ilgili soruları cevaplayan Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, zeytin ağaçlarının uygun koşullarda 3 bin yaşındaki ağacın bile kadar taşınabileceğini söyledi.