Uzmanı florürle ilgili uyardı: Sosyal medyayı değil, uzmanı dinleyin

Çocukların diş sağlığı için florür kullanımını değerlendiren Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Eser Rengin Nalbantoğlu,, “Florür, çocuklarda diş çürüğünü önlemede en etkili ve güvenilir yöntemlerden biri olarak uzun yıllardır diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Çocukların ağız ve diş sağlığını korumak, ileride daha ciddi diş sağlığı problemlerini önlemek için florür hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük bir öneme sahiptir” diye konuştu.

‘FLORÜR DİŞ ÇÜRÜĞÜ OLUŞUMUNU ENGELLER’

Florürün, diş minesini güçlendirerek asitlere karşı daha dirençli hale getirdiğini söyleyen Nalbantoğlu, “Çocukların dişleri, özellikle erken yaşlarda gelişme aşamasında olduğundan, florür desteği diş minesindeki mineral kaybını önler ve kaybedilen minerallerin geri kazanılmasına yardımcı olur. Ayrıca, diş çürüğüne neden olan bakterilerin aktivitesine etki ederek çürük oluşumunu engeller” dedi.

‘UYGULAMALAR 3-6 AYDA BİR TEKRARLANARAK ETKİLİ BİR KORUMA SAĞLAR’

“Çocukların ağız ve diş sağlığını korumak için florür desteği, çeşitli kaynaklardan sağlanabilir” diyen Nalbantoğlu, “Florürlü diş macunları, çocuklar için özel olarak üretilip diş fırçalama alışkanlığını kazandırırken diş minesini güçlendirir. Ayrıca, içme suyu florür ile desteklendiğinde, çocuklar günlük yaşamlarında doğal olarak florür alabilir ve bu yöntem, çürükleri önlemede toplumsal sağlık açısından büyük önem taşır. Diğer bir seçenek ise, çocuk diş hekimleri tarafından uygulanan profesyonel florür uygulamalarıdır. Çürük riski yüksek çocuklarda, florür cilaları veya jelleri kullanılarak dişler güçlendirilir ve bu uygulamalar 3-6 ayda bir tekrarlanarak etkili bir koruma sağlar” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda, sosyal medyada florürün güvenliği konusunda birçok yanlış bilgi dolaştığını dile getiren Nalbantoğlu, “Bu tür iddialar, bilimsel temelden yoksun olup, florürün güvenliği konusunda ebeveynlerin gereksiz endişeler yaşamasına neden olmaktadır. Ancak bilimsel çalışmalar, doğru miktarlarda kullanılan florürün çocukların ağız ve diş sağlığı için hem güvenli hem de etkili olduğunu kanıtlamıştır. Çocuk diş hekimleri, florürün miktarını çocuğun yaşına, ağız sağlığına ve bireysel ihtiyaçlarına göre belirleyerek en uygun şekilde uygulanmasını sağlar” dedi.

Ebeveynlerin sosyal medya kaynaklı yanlış bilgilere değil, uzman çocuk diş hekimlerinin önerilerine güvenmeleri gerektiğini söyleyen Dr. Nalbantoğlu, “Doğru ve güvenilir bilgi, hem bireysel hem toplumsal düzeyde sağlıklı dişlere sahip olmanın anahtarıdır” diye konuştu.

Çocuklar için güvenli ve etkili olabilmesi için florürün doğru şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Dr. Nalbantoğlu, “Üç yaşından küçük çocuklar için pirinç tanesi büyüklüğünde, 3-6 yaş arasındaki çocuklar için ise bezelye tanesi büyüklüğünde florürlü diş macunu kullanılması önerilmektedir. Ayrıca, 6 yaşından küçük çocukların diş fırçalarken bir yetişkinin gözetiminde olmaları önemlidir. Florür tabletleri veya benzer destekler yalnızca çocuk diş hekimi tarafından önerildiğinde kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUK DİŞ HEKİMİNDEN DESTEK ALIN’

Florür uygulamalarının çocuklarda doğru ve güvenli bir şekilde yapılması için mutlaka bir çocuk diş hekimine danışılması gerektiğini söyleyen Dr. Nalbantoğlu, “Çocuk diş hekimleri, her çocuğun bireysel çürük riskini değerlendirerek en uygun koruyucu tedavi planını oluşturur” dedi.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Araba tutması sona erdi: Bilim insanları bundan 1 dakikada kurtulmanın yolunu buldu

Nagoya Üniversitesi araba tutulması olarak bilinen hareket hastalığına karşı çözüm olacak bir yol keşfetti. Bu keşif hareket hastalığı semptomlarını 2 saate kadar önemli ölçüde azaltabiliyor.

Giresun’da Kaza: Bariyerleri Aşan Araç Karşı Şeride Geçti, 2 Yaralı

Bariyerleri aşan araç karşı şeride geçti: 2 yaralı GİRESUN – Giresun’da bariyerleri aşarak karşı şeride geçen araç, başka bir otomobille kafa kafaya çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Karadeniz Sahil Yolunda Trabzon …

Doç. Dr. Sibel Özcan: “Kronik ağrı çözümsüz değildir”

Doç. Dr. Sibel Özcan: “Kronik ağrı çözümsüz değildir” ELAZIĞ – Fırat Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Özcan, kronik ağrılar hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Sibel …

7 yaşına kadar tek başına diş fırçalamak riskli olabilir!

Diş fırçalama sadece bir temizlik alışkanlığı değil, bir gelişim sürecidir. Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dr. Sabiha Ceren İlisulu, 7 yaşına kadar çocukların dişlerini ebeveyn kontrolünde fırçalaması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir