Türkiye’nin somon ihracatı 84 milyon 406 bin 690 dolara ulaştı

Türkiye Yılın İlk Çeyreğinde Somon İhracatında 84 Milyon Dolar Gelir Elde Etti

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde 11 bin 899 ton somon ihraç edilerek karşılığında 84 milyon 406 bin 690 dolar kazanç sağlandı. Bu dönemde Rusya Federasyonu, ABD ve Japonya en fazla Türk somonu dış satımı yapılan 3 ülke oldu.

Türkiye’den ocak-mart döneminde Rusya Federasyonu’na 74 milyon 37 bin 993 dolarlık, ABD’ye 2 milyon 382 bin 754 dolarlık, Japonya’ya da 1 milyon 233 bin 111 dolarlık somon ihraç edildi. Ayrıca geçen yılın ilk çeyreğinden farklı olarak Azerbaycan’a da Türk somonu dış satımı yapıldı.

DKİB Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkanı İsmail Kobya, Türk somonunun bölge ve ülke ekonomisi için önemli bir ürün olduğunu belirterek, “Özellikle Karadeniz’de kurulu kafeslerde yetiştirilen somonlarımız, kalitesi ve lezzetiyle dünya pazarlarında giderek daha da ön plana çıktı. Yılın ilk çeyreğinde 84,4 milyon doları aşan ihracat geliri, sektörümüz adına sevindirici ve umut verici bir gelişmedir.” ifadelerini kullandı.

Kobya, Türk somonu dış satımında en büyük pazarın Rusya Federasyonu olduğunu vurgulayarak, “En büyük pazarımız olan Rusya Federasyonu’na yaptığımız ihracat 74 milyon doları aşarken ABD ve Japonya gibi pazarlarda da yer alıyor olmamız, Türk somonunun küresel rekabetteki gücünü gösteriyor. Bu dönem Azerbaycan’a da ihracat yapılması, pazar çeşitliliğimizi artırmamız açısından önemlidir.” şeklinde konuştu.

Kobya, Türk somonu ihracatından beklentilerinin her dönem yüksek olduğunu belirterek, “Önümüzdeki süreçte üretim kapasitesinin artırılması ve yeni pazarlara açılım konularında çalışmalarımıza hız vereceğiz. Türk somonunun marka değerini daha da yukarı taşımak için hem kalite standartlarımızı geliştirecek hem de tanıtım faaliyetlerimizi yoğunlaştıracağız.” dedi.

Related Posts

Et kralı da iflasın pençesinde! Böyle giderse parası olan da alamayacak

İnşaattan tekstile, hizmet sektöründen sanayiye kadar çok sayıda kokordato ilanı ve iflas haberi her gün duyurulurken gıda sektörü de dar boğaza girdi. Türkiye’nin önde gelen et firması da konkordato talebinde bulunurken mahkeme firma ve sahibi …

Bakan Yumaklı: Üreticilerimize hayvan başına yıllık 18 bin lira destek vereceğiz

TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi’ne ilişkin, “Hak sahibi üreticilerimize hayvan başına aylık 1500 lira, yıllık toplam 18 bin lira bakım ve besleme desteği vereceğiz.

Merkez Bankası Başkanı faiz mesajını Londra’dan açıkladı: Kimse bu ipucunu beklemiyordu

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Londra’daki yatırımcı buluşmalarında faiz indirimi konusunda temkinli olacaklarının sinyalini verdi. Karahan, iç tasarruf dengesinin ve mevduat davranışlarının belirleyici olacağını vurguladı.

Küresel sistemde dolarsızlaşma hız kazanıyor

ABD’nin ticaret ve gümrük politikaları, doların küresel rezerv para konumunu zayıflatırken, dolarsızlaşma ivme kazanıyor ve küresel döviz sistemine ilişkin yeni bir düzen arayışı belirgin hale geliyor.

Altın yatırımcıları aman dikkat: İslam Memiş yeni tarihi işaret etti

Finans analisti İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan son düşüşlerin yatırımcılar için önemli bir alım fırsatı sunduğunu belirtti. Özellikle gram altındaki geri çekilmeye dikkat çeken Memiş, yatırımcıların bu seviyeleri kaçırmaması …

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.