TÜİK: Külçe Altın Yatırımcılarına Yüksek Reel Getiri Sağladı

TÜİK Verilerine Göre Külçe Altın Yatırımcısına Yüksek Reel Getiri Sağladı

(ANKARA) – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları verilerine göre, finansal yatırım araçlarından aylık en yüksek reel getiri avroda gerçekleşti. Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %22,20, TÜFE ile indirgendiğinde ise %9,28 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı.

TÜİK’nın mart ayına ilişkin yayımladığı “Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları” verilerine göre, aylık anlamda avroda en yüksek reel getiri elde edildi. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %4,42, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %3,83 oranlarına ulaşıldı.

Yatırım araçları incelendiğinde, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde külçe altın %2,90, BIST 100 endeksi %1,66, mevduat faizi (brüt) %1,27 ve Amerikan Doları %0,64 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %1,90 oranında kayıp yaşattı. TÜFE ile indirgendiğinde ise külçe altın %2,31, BIST 100 endeksi %1,08, mevduat faizi (brüt) %0,69 ve Amerikan Doları %0,07 oranlarında reel getiri sağlarken, DİBS %2,46 oranında yatırımcısına zarar ettirdi.

Üç aylık değerlendirmede, külçe altın Yİ-ÜFE ile %10,90, TÜFE ile ise %8,05 oranlarında en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde BIST 100 endeksi ise Yİ-ÜFE ile %4,95, TÜFE ile %7,40 oranlarında yatırımcısına en fazla zarar veren yatırım aracı oldu.

Altı aylık süreçte külçe altın, Yİ-ÜFE ile %13,83, TÜFE ile %6,83 oranlarında en yüksek reel getiriyi sağlarken, BIST 100 endeksi ise Yİ-ÜFE ile %5,99, TÜFE ile %11,77 oranlarında en çok zarar ettiren yatırım aracı konumunda oldu.

Yıllık Bazda En Yüksek Reel Getiri Külçe Altında Kaydedildi

Yıllık bazda yapılan değerlendirmeye göre, külçe altın; Yİ-ÜFE ile %22,20, TÜFE ile %9,28 oranlarında en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı.

Yıllık bazda incelediğinde, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) %12,70 ve DİBS %6,18 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken, Amerikan Doları %6,23, Euro %6,79 ve BIST 100 endeksi %8,70 oranlarında yatırımcısına zarar ettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise mevduat faizi (brüt) %0,78 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, DİBS %5,05, Amerikan Doları %16,14, Euro %16,65 ve BIST 100 endeksi %18,35 oranlarında yatırımcısına zarar ettirdi.

BYBIT TR’ye Üye Ol, 1.000 TL Kazan ! Reklamdır
Kaynak: ANKA / Ekonomi

Related Posts

Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyeleri açıklandı

Ziraat Bankası’ndan yapılan KAP açıklamasında bankanın yönetim kurulu üyelerinin belli olduğu açıklandı.

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

Beymen’in kurucusu duayen iş insanı Osman Boyner vefat etti

Boyner Holding ve TÜSİAD’ın kurucularından Türk Tekstil ve moda dünyasının duayen ismi Osman Boyner, 99 yaşında hayatını kaybetti.

IMF’den ‘ticari uzlaşı’ çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, belirsizliğin çok maliyetli olduğunu vurgulayarak, hızlı bir şekilde gerilimlerin çözülmesi ve ticaret politikalarında uzlaşılması çağrısında bulundu.

ABD’de dayanıklı mal siparişleri martta attı

ABD’de dayanıklı mal siparişlerinin tutarı, martta yüzde 9,2 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Nissan’dan kötü haber: Şirket tarihinin en büyük zararı bekleniyor

Nissan Motor, 2024 mali yılı için daha önce tahmin ettiğinin çok üzerinde bir zararla karşı karşıya kalacağını açıkladı. Japon otomotiv devi, hayatta kalma mücadelesi verirken tarihindeki en büyük zararı duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir