Suriye’nin yeni müfredatında neler var: Evrim gitti, ‘Osmanlı işgali’ kalktı

Suriye Eğitim Bakanlığı Müfredatta Kapsamlı Değişiklikler Yapıyor

Suriye Eğitim Bakanlığı, yeni geçiş hükümetine bağlı olarak 1 Ocak tarihinden itibaren okul müfredatında önemli değişiklikler gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu değişikliklerle birlikte devrik Esad rejimine yönelik övgü dolu ifadeler artık müfredatta yer almıyor. Ancak, fen derslerindeki değişiklikler İslamcı bakış açısını yansıtıyor.

İstanbul’dan yayın yapan Suriye muhalefetinin sesi Suriye TV’nin haberine göre, tarih, felsefe ve din eğitimi müfredatında köklü değişikliklere gidildi. Evrim Teorisi derslerinden çıkarıldı, rejime ait semboller ve milliyetçilik kavramları artık müfredatta yer almıyor. Baas Partisi ve Esad ailesinin anlatıldığı “Ulusal Eğitim” dersi de kaldırıldı.

Din Eğitiminde Değişiklikler

Din Eğitimi derslerinde de bazı ifadeler değiştirildi. “Adalet yasasına göre yönetilir” yerine “Allah’ın yasasına göre yönetilir”, “İnsan kardeşliği” yerine “İnanç kardeşliği”, “İnsanlar ülkeleri için şehit olurlar” yerine “Allah için şehit olurlar”, “İyilik yolu” yerine “İslami yol” ifadelerine dönüştürüldü.

Kur’an’dan alıntılar da değiştirildi. “Gazaba uğrayanlar” ve “sapkınlar” ifadeleri sırasıyla “Yahudiler” ve “Hıristiyanlar” olarak değiştirildi.

Tarihsel Olaylarda Yeniden Yazım

Yeni müfredat, bazı tarihi olayların yeniden yazılmasını da öngörüyor. Örneğin, “Osmanlı işgali” ifadesi “Osmanlı yönetimi” olarak değiştirildi. Ayrıca, Osmanlı generali Cemal Paşa tarafından idam edilen Şam ve Beyrut’taki milliyetçilere dair bilgiler kaldırıldı. Bu değişikliklerin amacı, Türkiye’nin Suriye’deki güçlü rolünü dikkate alarak isyanı desteklemek olduğu düşünülüyor.

1973 Yom Kippur Savaşı’na atıfta bulunan “Ekim Kurtuluş Savaşı” ifadesi ise “1973 Savaşı” olarak değiştirildi. Ayrıca, İsrail’in Golan tepelerine yönelik saldırıları da göz önünde bulunduruldu.

Eğitim Bakanı El-Kadri’den Açıklamalar

Yeni Eğitim Bakanı Nazır Muhammed el-Kadri, yapılan değişikliklerle ilgili açıklamalarda bulundu. Değişikliklerin amacının eski rejime ait sembolleri ortadan kaldırmak ve yanlış bilgileri düzeltmek olduğunu belirten El-Kadri, müfredatın aynı kalacağını ancak yeni komisyonlar tarafından oluşturulacağını açıkladı.

El-Kadri, İslam ve Hristiyanlık derslerinin devam edeceğini ve karma eğitimin sürdürüleceğini vurguladı. Değişikliklerin ne zaman yürürlüğe gireceğine dair net bir tarih verilmezken, altı ila 18 yaş arasındaki tüm öğrencileri kapsayacağı belirtildi.

Related Posts

Çin’de restoranda yangın: 22 kişi hayatını kaybetti

Çin’in kuzeyinde bulunan Liaoning eyaletindeki bir restoranda yangın çıktı. 22 kişinin hayatını kaybettiği olayda üç kişinin de yaralandığı açıklandı.

Eski HDP il başkanına ‘terör’ suçlamasıyla 3 yıl 4 ay hapis

İzmir’de eski HDP İl Eş Başkanı Vedat Çınar Altan ‘PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek’ ve ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından toplam 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bağcıoğlu açıkladı: Teğmenlerin tazminatı CHP tarafından ödenecek

CHP’nin Milli Savunmadan sorumlu Genel Başkan yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Tuzla Piyade Okulu ve Kara Harp Okulu Komutanlığı’ndan Yüksek Disiplin Kurulu süreçleri sonunda ihraç edilen teğmenlerin tazminatlarının, CHP Milletvekilleri tarafından ödeneceğini bildirdi.

Kameraları bantlayan korumanın ifadesi: Rutin uygulama, kimse bana talimat vermedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve Ekrem İmamoğlu’nun koruması olan özel güvenlik Çağlar Türkmen’in ifadesi ortaya çıktı. Türkmen, kameraların bantlanmasının ve jammer cihazının taşınmasının rutin bir uygulama olduğunu ve kimseden talimat almadığını söyledi.

Muayene olmaya gittiği hastaneden televizyon çaldı

Afyonkarahisar’da muayene olmaya gelen bir kişi, hastaneden televizyon çaldı.

Hafif ticari araç TIR’a arkadan çarptı: Bir ölü

Sakarya’nın Geyve ilçesi D-650 kara yolunda hafif ticari araç TIR’a arkadan çarptı. Kazada bir kişi hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir