Sivil alan daralıyor, ekonomik kriz derinleşiyor… Gençlik örgütlerinin ihtiyaç analizi raporlandı

Ankara’da Gerçekleşen Gençlik Örgütlerinin İhtiyaç Analizi Raporu Lansmanı

Ankara (İGFA) – Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor), KONDA işbirliğiyle hazırlanan “Türkiye’deki Gençlik Örgütlerinin İhtiyaç Analizi 2025” raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Ankara Kült Kavaklıdere’de gerçekleşen lansmana büyükelçilik temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, bağımsız uzmanlar, GoFor üye örgütleri ve medya mensupları katıldı.

Raporda, Türkiye genelindeki 101 gençlik örgütünden elde edilen verilerle gençlik örgütlerinin karşılaştığı yapısal zorluklar ve ihtiyaçlar detaylı bir şekilde incelendi. Raporun ortaya koyduğu verilere göre, gençlik örgütlerinin yüzde 59’unun profesyonel bir çalışanı bulunmuyor ve yüzde 28’inin fiziksel bir ofisi yok.

Gençlik Örgütlerinin Finansal Sürdürülebilirlik Sorunu

Araştırmaya göre, 2018’den sonra kurulan gençlik örgütlerinin çoğu, finansal sürdürülebilik, kurumsal kapasite ve insan kaynağı eksiklikleri nedeniyle zorluklarla karşı karşıya. Örgütlerin yüzde 47’si kendi kaynaklarıyla proje yürütürken yüzde 18’i son iki yılda hiçbir fon desteği alamamış. Kamu kaynaklarından faydalanma oranı ise yüzde 18 ile sınırlı kalmış durumda.

Gençlerin Sivil Alanlara Katılımı ve Yerel Yönetim İlişkileri

Rapora göre, gençlik örgütlerinin yüzde 65’i gençlere ulaşmakta zorluk çekiyor. Özellikle kırsal bölgelerde ve NEET gençleri arasında erişim sorunu yaşanıyor. Ayrıca, gençlik örgütlerinin yerel yönetimlerle iş birliği yaparken de sorunlar yaşadığı belirtiliyor. Yerel yönetimlerin gençlik alanına stratejik yaklaşımları ve etkili politika üretme kapasitelerinin artırılması gerektiği vurgulanıyor.

Rapor, gençlerin temel haklarının giderek kısıtlandığına dikkat çekerek, ekonomik kriz, sivil alanın daralması ve siyasi baskıların gençlik örgütlerini etkilediğini ifade ediyor. Ancak, gençlerin dayanışması ve örgütlenmeye devam etmeleri umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Raporda, gençlik örgütlerinin kapasite geliştirme, finansal yönetim, savunuculuk ve kampanya tasarımı konularında destek beklediği belirtilirken, fon sağlayan kuruluşların gençlik örgütlerine kurumsal destek ve şeffaflık sağlaması gerektiği vurgulanmaktadır.

Related Posts

İsrail’den yeni hava saldırısı

Lübnan haber ajansı NNA’da yer alan habere göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye kentine bağlı Kefermeleki, İklim et-Tuffah bölgesi, Ez-Zerariye Vadisi, Sur kentindeki El-Kasımiyye bölgesinde yer alan Reddi ve El …

CHP yeni yol haritası belirlemek için toplandı

CHP Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Özgür Özel’in başkanlığında olağanüstü toplandı. Yaklaşık üç saat süren toplantıda CHP’li belediyelere yönelik operasyonlardan sonra izlenecek yol haritası değerlendirildi.

Tutuklu Avcılar Belediye Başkanı Çaykara: ‘Halkın iradesi hiçbir karanlığın içinde kaybolmaz’

Avcılar Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmasının ardından tutuklanan Utku Caner Çaykara, dün gerçekleştirilen operasyonlara tepki gösterdi.

Bursa’da ağaçtan düşen bahçıvan can verdi

Bursa’da ağaç budarken 4 metre yükseklikten düşen bahçıvan hayatını kaybetti.

1 ay önce evlenmişti, kurşunlanıp öldürüldü

Mersin’de bir oto yıkama dükkanına yapılan silahlı saldırıda iş yeri sahibi Ali Çoban (26) yaşamını yitirdi, arkadaşı B.S. (34) ise yaralandı. Ali Çoban’ın 1 ay önce evlendiği ve işyerini de 3 ay önce açtığı öğrenildi.

CHP’li vekil tek tek açıkladı: İşte 4 maaş alan bürokratlar…

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki bürokratların çoklu maaşlarını tek tek açıkladı.