Küresel sistemde dolarsızlaşma hız kazanıyor

Dolar Endeksi Yılın İlk Yarısında Yüzde 11 Değer Kaybetti

Dolar endeksi, başlıca para birimleri karşısındaki değerini ölçen bir gösterge olarak bilinmektedir. Bu yılın ilk yarısında yüzde 11’in üzerinde gerileyerek 97 seviyesine düşen dolar endeksi, 1973’ten bu yana yaşanan en kötü ilk yarı olarak kayıtlara geçti. ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’dan bu yana açıkladığı gümrük vergileri ile birlikte endeks, yüzde 7 değer kaybetti.

Uluslararası yatırımcıların dolar konusundaki güveninin azalması, küresel finans sisteminde belirsizliği artırmaktadır. Trump yönetiminin politikalarının küresel ticarette yarattığı parçalanma ve jeopolitik çalkantılar, merkez bankalarını ve yatırımcıları dolardan uzaklaştırarak altın, avro ve Çin yuanı gibi alternatif varlıklara yönlendirmektedir.

Ayrıca, Trump yönetiminin ABD ihracatını desteklemek amacıyla doları zayıflatma çabaları devam ederken, dolar yıl başından bu yana avro karşısında yüzde 12’den fazla değer kaybetti. Bu durum, ABD’nin dış ticaret açığını daraltmasına katkı sağlamış olsa da yüksek bütçe açıklarından dolayı borçlanma maliyetlerini artırma riskini beraberinde getirmektedir.

BRICS ve Merkez Bankaları Dolardan Uzaklaşıyor

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu BRICS ülkeleri, ticari işlemlerinde dolardan uzaklaşma yönünde adımlar atmaktadır. ABD Başkanı Trump, 8 Temmuz’da BRICS’in “doları yok etmeye çalıştığını” iddia ederek, buna izin vermeyeceğini ifade etmiştir.

Resmi Parasal ve Finansal Kurumlar Forumu (OMFIF) raporuna göre, merkez bankalarının yüzde 70’i ABD’deki siyasi gelişmelerden endişe duymaktadır. Katılımcıların net yüzde 16’sı gelecek 12–24 ay içinde avro varlıklarını artırmayı planlamaktadır. Aynı dönemde merkez bankalarının yüzde 32’si altın rezervlerini artırmayı hedeflemektedir.

Trump’ın mali politikalarına yönelik belirsizlik, kamu harcamalarını kısmaya yönelik vaatlerin boşa çıkması ve dış politikasının yabancı ülkelere yük bindirmesine dayanması gibi faktörler, yabancı yatırımcıları ABD piyasasından uzaklaştırabileceği belirtilmektedir.

Lagarde, Avronun Uluslararası Sistemde Daha Önemli Bir Rol Üstlenebileceğini Düşünüyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, doların zayıflamasının ardından avronun uluslararası sistemde daha etkin bir rol oynayabileceğine işaret etmiştir.

Lagarde, Berlin’de düzenlenen “Parçalanmış Bir Dünyada Avrupa’nın Rolü” başlıklı forumda yaptığı konuşmada, çok taraflı işbirliklerinin yerini ikili ilişkilerin aldığına dikkat çekerek, mevcut küresel düzenin temellerinin sarsıldığını ifade etmiştir.

Avro Bölgesi’ne düşük finansman maliyetleri, döviz kuru dalgalanmalarının azalması ve yaptırımlara karşı daha güçlü koruma sağlayabileceğine işaret eden Lagarde, avronun uluslararası rolünün güçlenmesinin önemli olduğunu vurgulamıştır.

Çin’den “Çok Kutuplu Para Sistemi” Vurgusu

Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, küresel döviz sisteminde reform beklentilerini dile getirerek, tek bir ülkenin para birimine dayalı sistemin risklerine dikkat çekmiştir. Gongsheng, birkaç büyük para birimine dayanan çok kutuplu bir sistemin gerekliliğini vurgulamıştır.

ABD’de yaşanan mali ve düzenleyici sorunların küresel finansal kriz riskini artırabileceğini belirten Gongsheng, bu sorunların tüm dünyaya finansal risk olarak yansıyabileceğini ifade etmiştir.

Doların alternatifi olabilecek para birimlerinin güçlenme potansiyeli artarken, ABD’nin dolar hakimiyetinden vazgeçme niyetinde olmadığı belirtilmektedir.

Ayrıca, ABD Kongresi’nde tartışılan yasa tasarısının, belirli ülkelere karşı hedefli mali yaptırımlar uygulanabilir hale gelmesi durumunda, sermaye savaşlarına yol açabileceği endişeleri dile getirilmektedir.

Related Posts

Altın yatırımcıları aman dikkat: İslam Memiş yeni tarihi işaret etti

Finans analisti İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan son düşüşlerin yatırımcılar için önemli bir alım fırsatı sunduğunu belirtti. Özellikle gram altındaki geri çekilmeye dikkat çeken Memiş, yatırımcıların bu seviyeleri kaçırmaması …

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.

Tüketiciyi “korsan gözlükçülerden” koruyacak düzenleme yolda

TBMM’de görüşmeleri devam eden kanun teklifiyle, optisyen-gözlükçü işletmelerinin faaliyette bulunmalarına ilişkin esaslar düzenlenirken, sektör, bu düzenlemeyle korsan optisyenlerin önlenmesini bekliyor.

Temmuz ayı faizsiz kredi fırsatları: Hangi banka ne kadar ihtiyaç kredisi veriyor?

Bankaların faizsiz kredi kampanyaları 2025’te de sürüyor. Yeni müşteri olan bireylere özel nakit desteği sunuluyor. Kısa vadeli ödeme seçenekleri dikkat çekiyor.

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.

İhracatçılara taahhütlerini tamamlama için ek süre ve itiraz hakkı

Devletten vergi ve harç muafiyeti alan firmalara, ihracat taahhütlerini yerine getirmeleri için daha fazla zaman tanındı. Ceza alan şirketler ise 30 gün içinde itiraz edebilecekler.