“İslam Sanatları Bienali”nin ikinci edisyonu Cidde’de başladı

Suudi Arabistan’da İslam Sanatları Bienali İkinci Edisyonu Başladı

Suudi Arabistan’da sanat ve kültürü desteklemek amacıyla kurulan Diriyah Bienali Vakfı tarafından düzenlenen “İslam Sanatları Bienali” ikinci edisyonunun açılışı, Cidde Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı Batı Hac Terminali’nde yapıldı.

Teması, “Ve Arasındaki Her Şey /And All That Is In Between” olarak belirlenen etkinlik kapsamında İslami kültürlere ait tarihi objeler çağdaş sanatla bir araya getirilirken, inancın duygu, düşünce ve üretim yoluyla nasıl deneyimlendiğinin keşfedilmesi hedefleniyor.

Etkinliğe Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının yanı sıra Louvre Müzesi, Victoria & Albert Müzesi, Ahmed Baba Enstitüsü, Kral Abdülaziz Dünya Kültür Merkezi, Kral Fahad Milli Kütüphanesi, Vatikan Apostolik Kütüphanesi ve Katar İslam Sanatları Müzesi’nin arasında olduğu prestijli kurumlar koleksiyonlarıyla katıldı.

İlk Edisyonun Ardından Yeni Heyecan

Al-Bakree, İslam sanatlarına adanmış tek bienal olarak, hem tarihi hem çağdaş bir perspektif sunmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İlk edisyonumuz büyük başarı göstererek 600 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. Bu edisyonumuzda ise 30’dan fazla koleksiyondan gelen 500’den fazla nesneyi, bienal için tasarlanan 20’den fazla eseri ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz. Dış mekanları ve sergi alanlarını gezerken, merakınızı uyandıracak birçok nesne, imge ve fikir bulacağınızı ve tekrar tekrar bizi ziyaret etmeye teşvik edileceğinizi umuyorum.”

Sanatın Harikaları Sergileniyor

Bienalin “Albidaya” seçkisinin artistik direktörlüğünü yapan Julian Raby ise “övgü”nün Kur’an-ı Kerim’de defalarca geçen önemli bir kavram olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradaki sergiler, çeşitli bölümlerle yaratılışın harikalarına farklı açılardan bakıyor. İlk bölümle başlıyoruz ve ardından, düşünme sürecini temsil eden olağanüstü örneklerle devam ediyoruz. Sonrasında, insanın güzellik karşısında verdiği cevabı takdir ettiğimiz iki koleksiyon var. İnsan, güzellik karşısında düşündü ve üretti. Bu süreç, hissetme, düşünme ve yaratma döngüsünü içeriyor. Tüm bunların içinde, tarihi objeler ve çağdaş eserler bir araya getirildi. Bu dinamizm, İslam sanatı sergileri açısından tamamen yeni bir boyut kazandırıyor. Umarım bu sergiyi gezerken ilginç ve etkileyici detaylar bulursunuz.”

Uluslararası Katılımın Gücü

Danimarka, Mısır, Fransa, Yunanistan, Endonezya, İtalya, Kuveyt, Mali, Umman, Filistin, Portekiz, Katar, Suudi Arabistan, İspanya, Tunus, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD, Özbekistan ve Vatikan’dan 30’dan fazla uluslararası kurum etkinlikte yer alıyor.

Artistik direktörlüğünü Julian Raby, Amin Jaffer, Abdul Rahman Azzam ve Muhannad Shono’nun üstlendiği bienal, Nour Jaouda, Charwei Tsai, Imran Qureshi, Takashi Kuribayashi, Ahmed Mater ve Fatma Abdulhadi gibi sanatçıların yanı sıra dünyanın dört bir yanından sanatçıların eserlerine de ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 100 bin metrekare alana yayılan etkinlik “Albidaya”, “Almadar”, “Almuqtani”, “Almidhallah”, “Almukarramah”, “Almunawwarah” ve “Almusalla Ödülü” olmak üzere 7 ana bileşenden oluşuyor.

Suudi Arabistan’ın sanatsal ve kültürel dönüşümünü desteklemek amacıyla kurulan Diriyah Bienali Vakfı ise İslami ve çağdaş sanat bienallerinin yanı sıra yerel ve uluslararası topluluklar arasında kültürel diyalogu teşvik etmek için çalışmalar yürütüyor.

Vakıf, İslam Sanatları Bienali’nin ikinci edisyonunda 600 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor. (AA)

Related Posts

Özgür Çelik kimdir, kaç yaşında, hangi görevlerde bulundu? CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’e soruşturma!

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik siyasi kariyeri ve hayatı ile ilgili bilgiler, hakkında açılan soruşturma ile gündeme geldi. Özgür Çelik kimdir, nereli? sorusunu yanıtı da bu nedenle araştırılan konulardan biri oldu. CHP İstanbul İl Başkanlığı seçiminde menfaat karşılığı seçime hile karıştırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in de aralarında olduğu 10 şüpheli ifadeye çağırıldı. Peki CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik kaç yaşında, nereli, görevlerde bulundu?

AŞURE GÜNÜ İBADETLERİ VE ORUCU | Aşure günü tek gün oruç tutulur mu? Muharrem ayının 10. günü neler yapılır, Aşure günü yapılacak ibadetler ve faziletleri nelerdir?

Aşure Günü orucu ve ibadetleri, Müslümanlar tarafından idrak ediliyor. Müslümanlar tarafından manevi huzur ve heyecanla beklenen aşure günü, Diyanet 2025 takvimine göre 5 Temmuz 2025 Cumartesi günü idrak edilecek. “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” şeklinde Peygamberimiz tarafından buyurulan muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü oruç tutmak bazı âlimlere göre sünnet olarak belirtiliyor. Müslümanlar için dini, tarihi ve kültürel açıdan birçok mesaj barındıran önemli bir ay olan Muharrem ayı, ortak noktalar ve duygular ifade ediyor. Bu önemli günde dini vecibelerini yerine getirecek olan Müslümanlar Aşure Günü yapılacak ibadetler ve dualarını merak ediyor. Peki, aşure günü neler yapılır, hangi ibadetler yapılmalı? Aşure günü tek gün oruç tutulur mu? İşte, Aşure günü faziletleri ve ibadetleri hakkında ayrıntılı bilgiler.

Ertuğrul Özkök: Türkiye’nin “hafıza odası” dün Meloni İtalyası’nın “savaş odasına” girdi

Zulme, adaletsizliğe, vicdansızlığa uğrayan insanlar canhıraş biçimde evlerimizin kapısını çaldığında, tırmaladığında, uğrayan bizler “yoktuk…”

Hasan Basri Yalçın kimdir, kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın ne kazası geçirdi? İşte hayatı ve biyografisi!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın’ın sağlık durumu, Bakanlıktan yapılan açıklama ile gündeme geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, geçirdiği kaza nedeniyle Bodrum Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yalçın’ın geçirdiği kazanın ardından ivedilikle tedavi altına alındığını belirtti. Hasan Basri Yalçın’ın kaza haberi sonrası hayatı ve biyografisi de gündemde yer aldı. Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde üniversite eğitimini tamamlayan Yalçın, 2011-2012 yıllarında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü kurucu başkanlığını yaptı. Peki, Hasan Basri Yalçın kimdir, kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? İşte, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın’ın biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler.

Bakan Tekin: ‘Zorluklara rağmen güzel bir yılı geride bıraktık’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının tamamlanmasıyla birlikte geçen eğitim yılını değerlendirdi. Tekin, öğretmenlerle yaptığı çevrimiçi buluşmada, “Önümüzdeki yıl yapay zekâ ile ilgili yeni adımlar atıyoruz. Önerilerinizi bizimle paylaşın” dedi.

Okullar ne zaman kapanacak, karneler bu hafta mı verilecek? Yaz tatili 20 Haziran’da başlıyor mu? MEB çalışma takvimi ile yaz tatili tarihleri…

Okullar bu Cuma mı kapanıyor sorusu, Haziran ayının ortalarıyla beraber gündemde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Kurban Bayramı tatili geride kaldı. Haziran ayı da ilerlerken aileler yaz tatili için planlarını şekillendiriyor. Milli Eğiti Bakanlığı yayınladığı akademik çalışma takvimi ile okulların kapanış tarihi ve karne günü belli oldu. Okullarda 1. dönem 9 Eylül 2024 tarihinde başlayıp 17 Ocak 2025 Cuma günü sona erdi. 15 günlük sömestr tatili sonrası ilkokul, ortaokul ve lise için ikinci dönem 3 Şubat 2025 Pazartesi başladı. Yoğun geçen ders temposunun ardından binlerce öğrenci yaklaşık üç ay sürecek yaz tatiline girecek. Peki okullar ne zaman kapanacak, karneler bu hafta mı verilecek? Yaz tatili 20 Haziran’da başlıyor mu? İşte MEB çalışma takvimi ile yaz tatili tarihleri…