Felaket tahminleri ardı ardına geliyor

ABD’de Tüketici Enflasyon Beklentisi Yükselişte

ABD’de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, geçen ay 0,5 puan artarak yüzde 3,6’ya yükseldi. Bu veriler, ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi tarafından Mart 2025 dönemine ilişkin Tüketici Beklentileri Anketi’nin sonuçlarıyla açıklandı.

Kısa Vadeli Enflasyon Beklentisi Artış Kaydetti

Yapılan ankete göre, yaklaşık 1300 hanehalkının katılımıyla gerçekleştirilen çalışmanın sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi bir önceki döneme göre yüzde 3,6 olarak belirlendi. Aynı dönemde gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi %3 seviyesinde sabit kalırken, 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise yüzde 2,9’a geriledi.

İşsizlik, iş kaybı ve gelir artışı beklentilerinde kötüleşme yaşanırken, hanehalkı gelir artış beklentisi %2,8 seviyesine düştü. Gıda maliyetlerinde %5,2’lik artış beklentisiyle Mayıs 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşılırken, sağlık hizmetleri ve kira maliyetlerinde artış beklentileri sırasıyla %7,9 ve %7,2 olarak ölçüldü. Benzin maliyetlerinde %3,2’lik bir düşüş beklenirken, üniversite eğitimi maliyetlerinde de %6,7’lik bir azalış bekleniyor.

Enflasyon Artışının Kalıcı Olma İhtimali

Ayrıca, ortalama işsizlik beklentisi %44’e yükselerek Nisan 2020’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mart ayında aylık bazda %0,1 azalırken, yıllık bazda %2,4 artış gösterdi.

Ray Dalio’dan Uyarı

Ünlü yatırımcı Ray Dalio, ABD ekonomisinin resesyonu aşabileceği ve daha olumsuz bir durumla karşılaşabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Hedge fonu milyarderi, “Şu anda ciddi bir karar aşamasındayız ve resesyondan daha kötü bir durumla karşılaşma olasılığını göz ardı etmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Related Posts

Avrupa Merkez Bankası Başkanı: Gelecekteki zorluklara karşı iyiyiz

ECB Başkanı Lagarde, para politikası stratejisinin değişmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Lagarde, gelecekteki zorluklara karşı iyi bir konumda olduklarını söyledi.

Brent petrolün varili 66,32 dolardan işlem görüyor

OPEC+’in üretim artışı kararı fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı yaratıyor

Akaryakıt fiyatlarında son durum: Benzin, motorin ve LPG’ye zam, indirim var mı?

Akaryakıt fiyatlarında son durum: Benzin, motorin ve LPG’ye zam, indirim var mı?

ABD, Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları kaldırdı

Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasına ilişkin açıklama yapan ABD Hazine Bakanlığı ülkenin sosyal dokusunun yeniden inşası için kritik öneme sahip 518 kişi ve kurumun yaptırım listesinden çıkarıldığını bildirdi.

İkonik otel için yapılan ihale sonuçlandı: 3 milyar 200 milyon TL bedelle kazanan belli oldu

Les Ottomans Otel ihalesi tamamlandı. İhaleyi 3.2 milyar TL’ye BLG Varlık kazandı.

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı