Ağız Bakterilerinin Depresyon ve Anksiyeteye Etkisi Araştırıldı
İranlı araştırmacı Reza Rastmanesh liderliğinde yürütülen yeni bir çalışma, depresyon ve anksiyetenin sadece paylaşılan duygusal deneyimlerle değil, ağız bakterileri yoluyla da çiftler arasında “bulaşabileceğini” ortaya koydu.
Tahran’daki iki özel uyku kliniğinden, evliliklerinin bir yıldan az süresinde olduğu ve eşlerinden birinde orta düzey depresyon, anksiyete ile uyku bozukluğu görülen 268 çift seçildi. Başlangıçta ruhsal ve uyku sorunları olmayan partnerlerin altı ay sonra yapılan ölçümlerinde şu sonuçlar ortaya çıktı:
- Ruhsal Durum ve Uyku Kalitesi: Sağlıklı eşlerde depresyon, anksiyete ve uyku puanlarında belirgin artış.
- Oral Mikrobiyota: Clostridia, Veillonella, Bacillus ve Lachnospiraceae gibi, daha önce ruhsal bozukluklarla ilişkilendirilmiş bakteri gruplarının yükselişi.
- Kortizol: Stres hormonu seviyelerinde, özellikle kadınlarda neredeyse iki kat artış kaydedildi.
Araştırmacılar, “Yakın temas halindeki bireyler arasında öpüşme, yemek paylaşımı veya aynı havayı soluma yoluyla ağız mikrobiyotu aktarımı, depresyon ve anksiyete semptomlarını kısmen tetikliyor” diyor. Çalışma, bireysel değil, çiftlerin mikrobiyal ve hormonal açıdan da senkronize olabileceğini göstererek; ruh sağlığı tedavilerinin her iki partneri birden kapsaması gerektiğini vurguluyor.
Ön araştırma sonuçlarını Exploratory Research and Hypothesis in Medicine dergisinde yayımlayan ekip, bulguların “mikrobiyom haritalaması ve çiftleri kapsayan probiyotik terapiler” gibi bütünsel bir tedavi yaklaşımını gündeme getirebileceğini belirtiyor.