Bol miktarda oksijen barındıran galaksi bilim insanlarını şaşırttı

Hollanda’daki Leiden Gözlemevi’nden Yapılan Sıradışı Keşif: Olgunlaşmış Bir Galaksi Mi?

Hollanda’daki Leiden Gözlemevi’nden kozmolog Sander Schouws’un yaptığı açıklamalara göre, galaksilerin oluşum süreci oldukça ilginç bir hal aldı. Schouws, “Bu durum, sadece bebeklerin olması beklenen bir yerde ergen birinin bulunmasına benziyor. Bu sonuçlar, galaksinin çok hızlı bir şekilde oluştuğunu ve olgunlaştığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Bilim insanları, Evren’in ilk dönemlerinde hidrojen ve helyumun hakim olduğunu, yıldızların çekirdeklerinde nükleer füzyonla birleşerek ağır elementlerin oluştuğunu belirtiyor. Ancak bu sürecin gerçekleşebilmesi için yıldızların yaşamlarını tamamlamaları ve süpernova patlamalarıyla elementleri uzaya yaymaları gerekiyor.

Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA) teleskoplarını kullanan bir grup astronom, JADES-GS-z14-0 galaksisini inceledi. Elde edilen bulgular, galakside beklenenden 10 kat daha fazla oksijen olduğunu gösterdi. Bu durum, oksijenin oluşum hızının beklentileri aştığını gösteriyor.

İtalya’daki Scuola Normale Superiore’den astrofizikçi Stefano Carniani ise konuyla ilgili olarak, “Bu sürpriz sonuçlar, galaksi evrimi hakkında yeni bir bakış açısı sunuyor. Bebek evrende olgunlaşmış bir galaksinin bulunması, galaksilerin oluşum sürecine dair bazı önemli soruları gündeme getiriyor” ifadelerini kullandı.

Uzak galaksilerden gelen ışığın kırmızıya kaymasının nedeni olan genişleme etkisi, galaksilerin evrim sürecinin anlaşılmasına yardımcı oluyor. James Webb Uzay Teleskobu (JWST), bu tür kırmızıya kaymış nesneleri tespit etmek için tasarlandı.

Yapılan keşif, erken Evren’in ilk milyar yılı içinde galaksilerin beklenenden çok daha hızlı geliştiğini gösteriyor. Bilim insanları şimdi, bu hızlı büyümenin kozmolojik zaman çizelgesini nasıl etkilediğini ve erken Evren hakkındaki önceki varsayımların yeniden değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini araştırıyorlar.

Related Posts

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Turkcell ve BOTAŞ’tan 15 yıllık stratejik anlaşma

Turkcell Superonline, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açılan “BOTAŞ Fiber Optik Kablo Altyapısındaki Elyafların Kiraya Verilmesi” ihalesini almaya hak kazandı.

Huawei, “AI Data Lake” çözümünü tanıttı

Huawei, yapay zekaya geçişi hızlandırmayı amaçlayan “AI Data Lake” çözümünü Almanya’da düzenlediği IDI Forumu’nda duyurdu.

iPhone 16E vs iPhone 16: Hangi model daha iyi?

Apple’ın son olarak piyasaya sürdüğü iPhone 16E modeli sahip olduğu özelliklerin yanı sıra temel farklılıklarıyla bilinen bir cihaz. Peki iPhone 16 ile kıyaslandığında durum nasıl? İşte bir sonraki telefonunuzu seçmeden önce bilmeniz gerekenler…

Otomobilde fiyat krizi derinleşti: “Sıfıra yakın” araçlara talep patladı

Son bir ayda yapılan ardı ardına zamlarla birlikte piyasada 1.2 milyon TL’nin altında sıfır araç kalmadı. Bu durum, yaz mevsimi ve bayram öncesi otomobil almak isteyen tüketicileri ikinci el araçlara yönlendirdi. Özellikle düşük kilometreli, bir yaşını geçmemiş SUV ve otomatik vitesli modeller yoğun talep görüyor.

NASA bütçesine 6 milyar dolarlık kesinti

ABD Başkanı Donald Trump’ın son kesintisi NASA’yı etkiliyor. Bu kapsamda 6 milyar dolarlık kesinti yapılacak.