AİHM: İltica eden Uygurlu çift Çin’e gönderilmesin

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kötü muameleye uğrama ihtimali gerekçesiyle Malta hükümetinin, 9 yıl önce burada iltica telebinde bulunan Uygur çiftini Çin’e sınır dışı etmemesi kararını verdi.

Merkezi Fransa’nın Strazburg kentinde bulunan AİHM, Çin’de kötü muamele görme riskleri bulunduğu gerekçesiyle Malta’da iltica talebinde bulunan ve Çin’e geri gönderilmelerine karşı çıkan Uygur çiftin başvurusu hakkında ara kararını açıkladı.

“NİHAİ KARARA KADAR SINIR DIŞI EDİLMESİNLER”

Mahkeme çiftin, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne gönderilmesi halinde karşılaşabileceği riskin titizlikle değerlendirilmesini isteyerek, bunun olmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) işkence yasağına ilişkin 3. maddesinin ihlal edilmiş olacağına karar verdi.

Mahkemenin iç tüzüğünün 39. maddesi gereğince yargılama seyrinin düzgün yürütülebilmesi adına Malta hükümetinden, AİHM’nin nihai kararının kesinleşeceği ana kadar Uygur çiftini sınır dışı etmemesi istendi.

2022 YILINDA ÇİN’E GERİ GÖNDERİLMESİNE KARAR VERİLDİ

Ağustos 2016’da Şengen vizesiyle Malta’ya gelen Uygur çift, etnik kökenleri nedeniyle Çin otoritelerinin evlerini aradığını ve bu ülkede kötü muamele görme riskleri olduğunu beyan ederek burada iltica talebinde bulunmuştu.

Malta, çiftin iltica talebini yeterli deliller sunmadıkları gerekçesiyle reddetmiş ve 2022 yılında geri gönderilmelerine karar vermişti. Çift, Çin’e geri gönderilmeleri durumunda kötü muamele görme risklerinin olduğu ve Malta’da bu riskin değerlendirilmesine olanak sağlayan etkili hukuki başvuru yolu bulunmadığı gerekçesiyle AİHM’e başvurmuştu.

Related Posts

Bursa’da ağaçtan düşen bahçıvan can verdi

Bursa’da ağaç budarken 4 metre yükseklikten düşen bahçıvan hayatını kaybetti.

1 ay önce evlenmişti, kurşunlanıp öldürüldü

Mersin’de bir oto yıkama dükkanına yapılan silahlı saldırıda iş yeri sahibi Ali Çoban (26) yaşamını yitirdi, arkadaşı B.S. (34) ise yaralandı. Ali Çoban’ın 1 ay önce evlendiği ve işyerini de 3 ay önce açtığı öğrenildi.

CHP’li vekil tek tek açıkladı: İşte 4 maaş alan bürokratlar…

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki bürokratların çoklu maaşlarını tek tek açıkladı.

Bir bu eksikti: Sökümü yapılan zehir gemisinde yangın çıktı

Hindistan ve Mısır’ın kabul etmediği tehlikeli atık yüklü ‘Sloug’ gemisi Türkiye’ye yönlendirilmişti. Aliağa’da söküm sırasında gemide yangın çıktı.

Trump ile Putin’den kritik görüşme: Rusya savaşın nedenlerini ortadan kaldıracak, Ukrayna’daki hedeflerinden vazgeçmeyecek

Rusya-Ukrayna savaşı ile Orta Doğu’daki gelişmeler ön plana çıktı

İzmir’deki orman yangınından acı haber: 1 personel şehit oldu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir’in Ödemiş ilçesindeki orman yangınında 1 personelin şehit olduğunu duyurdu.