AKP’li belediyenin kayıt yasağı mahkemeye taşındı

Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde belediye meclisinin 4 Temmuz 2025 tarihli oturumunda alınan bir karar, kamuoyunun haber alma hakkını hedef aldı.

AKP grubunun önergesiyle, meclis toplantılarında yalnızca belediyenin basın-yayın birimi tarafından kayıt alınmasına, bağımsız gazetecilerin ise ses, görüntü ve fotoğraf kaydı yapmalarının yasaklanmasına karar verildi.

Kararın iptali için gazeteci Mehmet Bozkurt tarafından Gaziantep Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.

Davacı gazeteci Mehmet Bozkurt, Şahinbey Belediye Meclisi’nde alınan bu kararın açıkça hem Anayasa’ya hem de 5393 sayılı Belediye Kanunu’na aykırı olduğunu savundu.

Dilekçede, meclis toplantılarının “açık oturum” olarak yapılmasına rağmen gazetecilerin kayıt yapmasının engellenmesinin, toplantının “açık” olma niteliğini ortadan kaldırdığına dikkat çekildi. Bozkurt’un mahkemeye sunduğu dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“Belediye Kanunu’nun 20. maddesine göre meclis toplantıları halka açıktır. Ancak kapalı oturum kararı alınmadan gazetecilerin görüntü ve ses kaydı yapmasının yasaklanması, bu hükmü fiilen hükümsüz hale getiriyor. Gerekçesiz şekilde alınan bu karar, şekil ve sebep unsurları yönünden de sakat bir idari işlemdir.”

ANAYASA VE AİHM VURGUSU

Mehmet Bozkurt, dilekçesinde Anayasa’nın 26. ve 28. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesine de atıf yaptı. Basının kamu adına bilgi toplama ve yayma hakkının, demokratik toplumun vazgeçilmez unsuru olduğunu vurgulayan Bozkurt, belediye meclisinin aldığı kararın sansür niteliği taşıdığını ifade etti. Bozkurt ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye aleyhine verdiği emsal kararlara dikkat çekerek, söz konusu yasağın uluslararası hukuka da aykırı olduğunu belirtti.

“TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR DOĞACAK”

Gazetecinin açtığı davada, söz konusu kararın uygulanmaya devam etmesinin kamuoyunun haber alma hakkını zedeleyeceği ve mesleki faaliyetin engelleneceği gerekçesiyle yürütmenin durdurulması talep edildi. Dilekçede ayrıca, kararın alınma sürecinde hiçbir gerekçe sunulmadığı, tutanakların da henüz erişime açılmadığı belirtildi. Gazeteci Mehmet Bozkurt’un başvurusunda, Şahinbey Belediye Meclisi’nin 04/07/2025 tarihli toplantısında alınan kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi. Kararın devam etmesi halinde yalnızca gazetecilerin değil, halkın bilgi alma hakkının da ciddi şekilde zarar göreceği ifade edildi.

Related Posts

“Şifalı” denilen suya giren çift, gaz zehirlenmesi sonucu öldü

Çankırı’nın Orta ilçesinde şifalı olduğu iddia edilen suya giren çift, suyla birlikte çıkan gaz sebebiyle zehirlenerek hayatını kaybetti.

Köy Muhtarından Lavanta Önceliği

Elmalık köyü muhtarı Mustafa Ceyhan, örnek olmak için lavanta dikti ve misafirlere hediye etti.

Barış Alper Yılmaz Kayseri kafilesinde yer almadı: Kavukçu’dan açıklama

Barış Alper Yılmaz, Galatasaray’ın Kayserispor karşılaşması için Kayseri’ye uçacak takım kafilesinde yer almadı. Galatasaray Başkan Vekili Abdullah Kavukçu konu ile ilgili “Bu karar tamamen oyuncumuzu koruma amaçlı olup, kadro dışı bırakılması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir” dedi.

İspanya’ya giden Türklerin uğrak mekanı: ‘Arda Turan Bankı’ çalındı… Japon gözetledi iki Türk kaçırdı

Shakhtar Donetsk Teknik Direktörü Arda Turan’ın futbolculuğu döneminde Barcelona forması giyerken fotoğraf çekindiği ve ‘Arda Turan bankı’ ismi ile fenomen hale gelen bank iki Türk genci ve kendilerine gözcülük yapan bir Japon tarafından kaçırıldı.

AKP’ye geçen belediye başkanı ilk iş olarak kadro dağıttı

CHP’den AKP’ye geçen Umut Yılmaz’ın başkanı olduğu Şehitkamil Belediyesi, zabıta memuru alımına yönelik ilanıyla tepkilerin odağında. Mimarlık, mühendislik ve veterinerlik gibi bölümlerden mezun olma şartı, “adrese teslim kadro” iddialarını beraberinde getirdi.

İstanbul’da Gazze buluşması… 50 ülkeden geliyorlar

Gazze’deki insani krize dikkat çekmek amacıyla “İnsanlığın Ortak Sorumluluğu Gazze” programı düzenleniyor. İlk açıklama 22 Ağustos’ta Eyüp Sultan Camii’nde yapılacak. Program, 29 Ağustos’ta Ayasofya Camii’nde sonuç bildirisiyle tamamlanacak.