İmam hatiplerde yönlendirme ve sınav uygulaması tartışması | Eğitim-İş: İlkokuldan itibaren ayrım yapılıyor, sınavla öğrenci alınıyor

İmam Hatip Ortaokullarında Yüksek Başarı Oranları Dikkat Çekiyor

Ülkemizde Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında, imam hatip ortaokullarındaki yüksek başarı oranları, özel yönlendirme ve sınav uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, ilkokuldan itibaren başarılı öğrencilerin imam hatip ortaokullarına yönlendirildiğini ve bu okullara sınavla öğrenci alındığını vurguluyor.

Trabzon’daki Mahmut Celaleddin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne bağlı ortaokulda, 4 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldığı, 274 öğrencinin ise Türkiye genelinde yüzde 10’luk başarı dilimine girdiği açıklandı.

Ortaokullarda öğrenciler genellikle adres kayıt sistemine göre yerleştirilirken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 22 Şubat 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımladığı yönetmelikle, “Bünyesinde ortaokul bulunan merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların ortaokul kısmına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav sonucuna göre de yapılabilir” hükmü yer aldı. Bu düzenleme kapsamında ilkokul öğrencilerine yazılı veya sözlü sınav uygulanabildiği belirtildi.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, LGS sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, 10 yaşındaki çocukların sınavla ayrıştırılmasının eğitim ilkeleri ve Anayasa ile uyumsuz olduğunu vurguladı. Özbay, “Çocukların zorunlu eğitimi tamamlamadan sınavlarla kategorize edilmesine son verilmelidir” şeklinde konuştu.

Özbay, devlet okullarındaki fiziki koşulların ve eğitim imkanlarının eşit olmadığını, imam hatip ortaokullarına ek kaynak ve destek sağlandığını belirterek, bu durumun eğitimde fırsat eşitliği ilkesini zedelediğini dile getirdi.

İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 7. maddesine atıfta bulunan Özbay, ilkokuldan ortaokula geçişte sınav yapılamayacağını belirterek, söz konusu uygulamaya karşı hukuki süreç başlatacaklarını açıkladı.

Related Posts

15 Temmuz’da bayrak asılır mı, yarıya iner mi? Türk bayrağı asılan günler ve milli bayramlar

Türkiye’nin milli birlik ve beraberlik ruhunu yansıtan Türk Bayrağı, resmi bayramlarda, özel günlerde ve anma törenlerinde gururla dalgalanır. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde bayrak asma gelenekleri, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, 15 Temmuz’da bayrak asılır mı, yarıya mı iner? Türk Bayrağı hangi günlerde ve nasıl asılır?

Özgür Çelik kimdir, kaç yaşında, hangi görevlerde bulundu? CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’e soruşturma!

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik siyasi kariyeri ve hayatı ile ilgili bilgiler, hakkında açılan soruşturma ile gündeme geldi. Özgür Çelik kimdir, nereli? sorusunu yanıtı da bu nedenle araştırılan konulardan biri oldu. CHP İstanbul İl Başkanlığı seçiminde menfaat karşılığı seçime hile karıştırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in de aralarında olduğu 10 şüpheli ifadeye çağırıldı. Peki CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik kaç yaşında, nereli, görevlerde bulundu?

AŞURE GÜNÜ İBADETLERİ VE ORUCU | Aşure günü tek gün oruç tutulur mu? Muharrem ayının 10. günü neler yapılır, Aşure günü yapılacak ibadetler ve faziletleri nelerdir?

Aşure Günü orucu ve ibadetleri, Müslümanlar tarafından idrak ediliyor. Müslümanlar tarafından manevi huzur ve heyecanla beklenen aşure günü, Diyanet 2025 takvimine göre 5 Temmuz 2025 Cumartesi günü idrak edilecek. “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” şeklinde Peygamberimiz tarafından buyurulan muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü oruç tutmak bazı âlimlere göre sünnet olarak belirtiliyor. Müslümanlar için dini, tarihi ve kültürel açıdan birçok mesaj barındıran önemli bir ay olan Muharrem ayı, ortak noktalar ve duygular ifade ediyor. Bu önemli günde dini vecibelerini yerine getirecek olan Müslümanlar Aşure Günü yapılacak ibadetler ve dualarını merak ediyor. Peki, aşure günü neler yapılır, hangi ibadetler yapılmalı? Aşure günü tek gün oruç tutulur mu? İşte, Aşure günü faziletleri ve ibadetleri hakkında ayrıntılı bilgiler.

Ertuğrul Özkök: Türkiye’nin “hafıza odası” dün Meloni İtalyası’nın “savaş odasına” girdi

Zulme, adaletsizliğe, vicdansızlığa uğrayan insanlar canhıraş biçimde evlerimizin kapısını çaldığında, tırmaladığında, uğrayan bizler “yoktuk…”

Hasan Basri Yalçın kimdir, kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın ne kazası geçirdi? İşte hayatı ve biyografisi!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın’ın sağlık durumu, Bakanlıktan yapılan açıklama ile gündeme geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, geçirdiği kaza nedeniyle Bodrum Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yalçın’ın geçirdiği kazanın ardından ivedilikle tedavi altına alındığını belirtti. Hasan Basri Yalçın’ın kaza haberi sonrası hayatı ve biyografisi de gündemde yer aldı. Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde üniversite eğitimini tamamlayan Yalçın, 2011-2012 yıllarında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü kurucu başkanlığını yaptı. Peki, Hasan Basri Yalçın kimdir, kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? İşte, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın’ın biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler.

Bakan Tekin: ‘Zorluklara rağmen güzel bir yılı geride bıraktık’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının tamamlanmasıyla birlikte geçen eğitim yılını değerlendirdi. Tekin, öğretmenlerle yaptığı çevrimiçi buluşmada, “Önümüzdeki yıl yapay zekâ ile ilgili yeni adımlar atıyoruz. Önerilerinizi bizimle paylaşın” dedi.