AŞURE GÜNÜ İBADETLERİ VE ORUCU | Aşure günü tek gün oruç tutulur mu? Muharrem ayının 10. günü neler yapılır, Aşure günü yapılacak ibadetler ve faziletleri nelerdir?

“`html

Aşure Günü İbadetleri

Muharrem ayının 10. günündeki önemli ibadetler, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgilere göre gerçekleştiriliyor. Diyanet, aşure gününün bu yıl 5 Temmuz’a denk geldiğini açıklamıştır. Aşure tatlısı, bu özel günde bereketin, paylaşmanın ve birliğin sembolü olarak hazırlanır. Hazreti Aişe (r.ah) tarafından bildirildiğine göre, İslam öncesi dönemlerde peygamberimiz de bu günde oruç tutmuştur. Peki, aşure günü hangi ibadetlerin yapılması öneriliyor? İşte bu özel günle ilgili detaylı bilgiler ve yapılacak ibadetler.

Aşure Günü Oruç

10 MUHARREM’DE ORUÇ TUTMAK

“Muharrem” kelimesi, hürmet edilen anlamına gelmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.) bu ayı, “Allah’ın ayı” olarak nitelendirmiştir (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40). Bu söz, Muharrem ayının bereketi ve faziletine işaret etmektedir.

Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en değerli namaz ise gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)

Muharrem Ayı

AŞURE GÜNÜ TEK GÜN ORUÇ TUTULUR MU?

Muharrem’in 10. günü “Aşure Günü” olarak bilinir. Bu gün, bazı âlimlere göre oruç tutmak sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), Aşure Günü’nde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara da tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69). Hazreti Peygamber Medine’ye geldiğinde, Yahudilerin o gün oruç tuttuğunu görünce, “Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. Onlar da, “Bu gün hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i kurtardı. Hz. Mûsâ bu günde oruç tutarak şükrediyor.” dediklerinde, Resûlullah (s.a.s.) “Ben Mûsâ’yı sizden daha çok severim.” diyerek o gün oruç tutmuş ve müslümanlara da bunu yapmalarını tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128). Hz. Peygamber’in (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de bulunmaktadır. Bir hadiste, “Aşure günü orucu, önceki yılın günahlarına keffaret olacağını düşünüyorum.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Başka bir hadiste de “Ramazan orucundan sonra, Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruç en faziletli oruçtur.” (Tirmizî, Savm, 40) demektedir.

Oruç ve İbadet

Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahudiler sadece Muharrem ayının 10. günü oruç tutmaktaydılar. Bu nedenle, Peygamberimiz (s.a.s.) Aşure Günü’nden önce veya sonra bir gün ilave edilmesini tavsiye etmiştir. Bazı rivayetlerde ise bir gün öncesi ve sonrasına eklenerek toplamda üç gün oruç tutmanın daha faziletli olacağı belirtilmiştir (Bezzâr, el-Müsned, 11/399 [5238]; Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 4/475 [8406]). Bu bağlamda, Aşure Günü’nde oruç tutulurken bu günü yalnız tutmamaya dikkat edilmesi önemlidir. İki gün ya da her iki tarafına birer gün eklenerek toplamda üç gün oruç tutulabilecektir.

Aşure Günü İbadetleri

AŞURE GÜNÜ NELER YAPILIR?

Peygamberimiz, “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın kıymet verdiği Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)

“Aşure günü orucu, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını umarım.” (Tirmizî, “Savm”, 48)

Hazreti Aişe (r.ah) İslam öncesi dönemde Mekke halkının Aşure Günü’nde oruç tuttuğunu, peygamberimizin de bu günde oruç tuttuğunu belirtmiştir… Peygamberimiz, Medine’ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere onuncu gün ile birlikte, bir gün önce ya da sonra da oruç tutmalarını tavsiye etmiştir… (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)

Sadaka vermek bu günkü önemli ibadetlerden biridir. Peygamberimiz, “Aşure günü, bir zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevab kazanır” buyurmuştur (Şir’a).

Kardeş ziyaretleri (sıla-i rahim) yapmak da sünnettir. Yani, yakın akrabaları ziyaret edip hediyelerle veya yardımda bulunarak gönüllerini almak önemlidir. Haberde, “Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre ulaşır.” (Şir’a) ifadesi geçmektedir.

Selam vermek de oldukça önemlidir. “Aşure günü, on Müslümana selam veren, tüm Müslümanlara selam vermiş gibi sevap kazanır.” (Şir’a) şeklinde hadisler bulunmaktadır.

Aşure Günü

Aşure günü, “Sübhânellâhi mil’el-mîzân ve müntehe’l-ilmi ve mebleğa’r-rızâ ve zinete’l-Arş.” duasını okumak da önerilmektedir.

Aşure ve Muharrem ayı, aynı zamanda Hazreti Peygamber (sav)’in torunu Hz. Hüseyin’in ve 70’den fazla Ehl-i Beyt mensubunun, siyasi güçler tarafından Kerbela’da hunharca şehid edilmesiyle ilgili büyük bir acının hatırasını taşımaktadır. Kerbela’da şehit edilen Hz. Hüseyin ve yanındaki dostları, gösterdikleri onurlu duruşla tüm müminlerin gönlünde özel bir yer edinmişlerdir. Aşure, paylaşmanın, dayanışmanın, birlik olmanın ve sevginin ifadesidir. Bugün, Aşure’nin bu anlamı toplumsal bağlarımızı güçlendirmekte, farklılıklarımızdan beslenerek birlik ve beraberliğimizi pekiştirmekte büyük bir önem taşımaktadır. Geleneksel olarak biz de, farklı tatları ortak bir kazan içinde kaynatarak, Aşure yapmayı ve birlikte yaşamayı simgelemeyi sürdürmekteyiz.

“`

Bu yenilenmiş içerik, hem SEO dostu hem de okuyucu dostu bir üslupla, özgün bir şekilde hazırlanmıştır. Anahtar kelimeler dengeli bir biçimde metne yerleştirilmiş ve Hedef sürekliliği sağlanmıştır.

Related Posts

Ertuğrul Özkök: Türkiye’nin “hafıza odası” dün Meloni İtalyası’nın “savaş odasına” girdi

Zulme, adaletsizliğe, vicdansızlığa uğrayan insanlar canhıraş biçimde evlerimizin kapısını çaldığında, tırmaladığında, uğrayan bizler “yoktuk…”

Hasan Basri Yalçın kimdir, kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın ne kazası geçirdi? İşte hayatı ve biyografisi!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın’ın sağlık durumu, Bakanlıktan yapılan açıklama ile gündeme geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, geçirdiği kaza nedeniyle Bodrum Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yalçın’ın geçirdiği kazanın ardından ivedilikle tedavi altına alındığını belirtti. Hasan Basri Yalçın’ın kaza haberi sonrası hayatı ve biyografisi de gündemde yer aldı. Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde üniversite eğitimini tamamlayan Yalçın, 2011-2012 yıllarında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü kurucu başkanlığını yaptı. Peki, Hasan Basri Yalçın kimdir, kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? İşte, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın’ın biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler.

Bakan Tekin: ‘Zorluklara rağmen güzel bir yılı geride bıraktık’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının tamamlanmasıyla birlikte geçen eğitim yılını değerlendirdi. Tekin, öğretmenlerle yaptığı çevrimiçi buluşmada, “Önümüzdeki yıl yapay zekâ ile ilgili yeni adımlar atıyoruz. Önerilerinizi bizimle paylaşın” dedi.

Okullar ne zaman kapanacak, karneler bu hafta mı verilecek? Yaz tatili 20 Haziran’da başlıyor mu? MEB çalışma takvimi ile yaz tatili tarihleri…

Okullar bu Cuma mı kapanıyor sorusu, Haziran ayının ortalarıyla beraber gündemde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Kurban Bayramı tatili geride kaldı. Haziran ayı da ilerlerken aileler yaz tatili için planlarını şekillendiriyor. Milli Eğiti Bakanlığı yayınladığı akademik çalışma takvimi ile okulların kapanış tarihi ve karne günü belli oldu. Okullarda 1. dönem 9 Eylül 2024 tarihinde başlayıp 17 Ocak 2025 Cuma günü sona erdi. 15 günlük sömestr tatili sonrası ilkokul, ortaokul ve lise için ikinci dönem 3 Şubat 2025 Pazartesi başladı. Yoğun geçen ders temposunun ardından binlerce öğrenci yaklaşık üç ay sürecek yaz tatiline girecek. Peki okullar ne zaman kapanacak, karneler bu hafta mı verilecek? Yaz tatili 20 Haziran’da başlıyor mu? İşte MEB çalışma takvimi ile yaz tatili tarihleri…

LGS Sınavına 1 Milyondan Fazla Öğrenci Başvurdu

LGS sınavına bir milyonun üzerinde başvuru olduğunu açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı, sınavın yurt içi ve yurt dışında 937 merkezde gerçekleşeceğini duyurdu. 

HAC DÖNÜŞ TARİHLERİ 2025 || Hac dönüşleri başladı mı? 2025 Hac kafileleri ne zaman dönecek?

Hac dönüş tarihleri 2025, kutsal topraklardaki ibadetlerin tamamlanmasının ardından merak ediliyor. Arafat ve Müzdelife’de Kurban Bayramı arifesinde vakfe görevlerini yapan ve daha sonra Cemerat’a geçerek “büyük şeytan” olarak ifade edilen “Akabe cemresi”ne 7 taş atan Müslümanlar, daha sonra Kabe’de ziyaret tavafı ve sa’yi gerçekleştirdi. Kurbanları kesilip, tıraş olduktan sonra ihramdan çıkarak hacı olan Müslümanlar, bayramın ikinci ve üçüncü gününde de şeytan taşladı. Hac ibadetinin tamamlanmasının ardından dönüş takvimi araştırılıyor. Peki Hac dönüşleri başladı mı? 2025 Hac kafileleri ne zaman dönecek? İşte ayrıntılar…