Güneş Sistemi’ne giren gizemli bir cisim keşfedildi!

A11pl3Z Adlı Yıldızlararası Cismin Güneş Sistemi’ne Girişi Gözlemlendi

A11pl3Z olarak isimlendirilen bu potansiyel ziyaretçi, 25 – 29 Haziran tarihleri arasında ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) teleskop ağı tarafından keşfedildi. ATLAS sistemi, Şili, Güney Afrika ve Hawaii’deki teleskopları kullanarak gece boyunca gökyüzünü tarıyor. Cisim daha sonra 1 Temmuz’da yeniden gözlemlendi ve 2 Temmuz’da Şili’deki Deep Random Survey teleskopu tarafından tespit edildi.

Yıldızlararası Cisim Hakkında İlk Bilgiler

İlk analizler, bu cismin muhtemelen 20 kilometre çapında, sönük ancak oldukça hızlı bir asteroit ya da kuyruklu yıldız olduğunu gösteriyor. Güneş Sistemi’nin iç kısımlarına doğru 245.000 km/saat hızla ilerleyen A11pl3Z’in, Samanyolu’nun galaktik diskinden bu bölgelere ulaştığı tahmin ediliyor.

Şu anda Dünya’dan yaklaşık 3.8 astronomik birim (AU) uzaklıkta olan cismin, 3 Ekim’de Mars’a 0.2 AU yaklaşması bekleniyor. Bu durum, cismin NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter aracıyla gözlemlenebilecek kadar yaklaşabileceği anlamına geliyor. 30 Ekim’de Dünya’ya en yakın olduğu konumda bile cisim, 1.35 AU uzaklıkta olacak, dolayısıyla herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

A11pl3Z’in Önceki Keşifler

Eğer bu cismin doğası doğrulanırsa, A11pl3Z şimdiye kadar keşfedilmiş üçüncü yıldızlararası cisim olacak. İlk olarak 2017’de keşfedilen ve hala doğası tam olarak açıklanamayan ‘Oumuamua ve ardından 2019’da keşfedilen 2I/Borisov adlı kuyruklu yıldız bulunmaktadır.

Bu tür cisimler, başka yıldız sistemlerinden gelen doğal kalıntılar olabilir ve bilim insanlarına diğer güneş sistemlerinin yapısı hakkında benzersiz bilgiler sağlayabilir. Elbette, dış uzaydan gelen tüm cisimlerde olduğu gibi, bu cisimlerle ilgili uzaylı teknolojisi spekülasyonları da yapılmaktadır.

Son olarak, henüz test aşamasında olan Vera C. Rubin Gözlemevi daha önce 10 saat içinde 2.000’den fazla yeni asteroit keşfederek gücünü kanıtlamıştı. Bu gözlemevinin A11pl3Z’in hareketlerini yakından takip etme fırsatı yüksektir. Ayrıca, James Webb Uzay Teleskobu da bu kozmik yolcudan detaylı görüntüler çekebilir.

Related Posts

Samsung’un üçe katlanabilen telefonun nasıl görüneceği ortaya çıktı

Samsung’un üzerinde çalıştığı üçe katlanabilen akıllı telefonu tanıtımdan önce ortaya çıktı.

Türkiye’de elektrikli ve hibrit otomobiller pazarın yaklaşık yüzde 45’ini oluşturdu

Türkiye’de yılın ilk yarısında elektrikli ve hibrit otomobiller pazarın yüzde 44,6’sını oluştururken toplam satışları 217 bin 580’e ulaştı. Haziran ayında toplam 25 bin 646 “tam elektrikli”, 22 bin 506 hibrit otomobil satıldı.

Milyon dolarlık teklif! 8 kişiyi transfer etti

Meta, bir süredir yapay zeka alanında dikkat çekici bir yetenek transferi süreci yürütüyor. Şirket, ChatGPT’nin yaratıcısı olan yapay zeka firmasından çok sayıda araştırmacıyı kadrosuna katmaya devam ediyor.

Benzine para ödemek artık tarihe karıştı. Cihaz bu yıl satışa çıkıyor. Yapılamaz denileni yaptılar havadan benzin ürettiler

ABD’li Aircela, havadan benzin üreten devrimci bir cihaz geliştirdi. 2025’te piyasaya sürülecek cihaz, karbondioksit, su ve yenilenebilir enerjiyle çevre dostu yakıt üretiyor, mevcut motorlarda kullanılabiliyor. New York merkezli Aircela …

Amazfit T-Rex 3’ün navigasyon ve haritası güncellendi

Dayanıklı yapısıyla bilinen Amazfit T-Rex 3 akıllı saatler için önemli bir yazılım güncellemesi yayınlandı. 3.8.5.1 versiyon numaralı bu yeni sürüm, özellikle harita ve navigasyon özelliklerini geliştirerek kullanıcı deneyimini zenginleştiriyor …

YouTube Music’ten ücretsiz kullanıcıları için yeni reklam formatı

YouTube Music kullanıcıları, artık ücretsiz sürümde daha fazla reklamla karşılaşacak. Google, platformun gelir modelini çeşitlendirmek amacıyla yeni bir reklam formatını devreye aldı. Ücretsiz sürümü kullanan dinleyiciler, müzik dinlerken albüm kapağının yerini alan yeni bir reklam türüyle karşılaşacaklar.