Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Risk arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’dan Finans Zirvesi 2025 Değerlendirmesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Finans Zirvesi 2025’te önemli açıklamalarda bulundu.

Karahan’ın konuşmasında öne çıkanlar:

  • Mart ayında finansal piyasalardaki hareketlilik karşısında proaktif bir şekilde tedbirler aldık. Para politikasındaki kararlı duruşumuzu sürdürerek, dezenflasyonu devam ettireceğiz.
  • Gelişmekte olan ülkelerdeki merkez bankaları, küresel finansal döngülerin belirsizliklerle dolu olduğu ortamda, para politikası araçlarını çeşitlendiriyor.
  • 2008–2009 Küresel Finansal Krizi sonrasında, merkez bankaları faiz oranlarını ayarlamakla kalmayıp, makroihtiyati politikaları sıkılaştırarak finansal istikrarı destekledi.

Karahan, “tek tip” politika yerine ülkelere özgü koşullara uygun çok araçlı ve esnek politika yaklaşımlarının daha doğru olduğunu ifade etti. TCMB olarak politika faizini çeşitli makroihtiyati politikalarla güçlendirdiklerini belirtti.

Finansal piyasaların etkin işleyişini sürdürmek için tüm para politikası araçlarını kararlılıkla kullanacaklarını vurgulayan Karahan, likidite koşullarını yakından takip edeceklerini ve likidite yönetim araçlarını etkili bir şekilde kullanacaklarını sözlerine ekledi.

Zirai Don Gıda Fiyatlarındaki Yükselişin Riskleri Artırdığı Gözlemlendi

  • Yıllık bazda düşüş eğiliminde olan gıda fiyatları, ramazan ayının da etkisiyle nisan ayında ılımlı bir artış gösterdi. Ancak, geçtiğimiz ay yaşanan zirai don hadisesi, işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı.
  • Tüketici fiyatlarındaki maliyet kaynaklı baskıların azaldığını belirten Karahan, enflasyon beklentilerinin dezenflasyon patikasının üzerinde seyrine devam ettiğini ifade etti.
  • TCMB olarak belirsizliklerin arttığı dönemde ihtiyatlı bir para politikası duruşu sergilediklerini belirten Karahan, enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarının sağlanana kadar sıkı bir para politikası uygulamaya devam edeceklerini söyledi.

KKM Hesaplarından Dövize Geçiş Oranı Açıklandı

  • Son 12 ayda vadesi dolan KKM hesaplarından dövize geçiş oranının yüzde 14,5 seviyesinde gerçekleştiği açıklandı.
  • TCMB’nin para politikası duruşu ve makroihtiyati çerçevenin mevduat faizlerini destekleyerek TL’ye geçişi ve tasarrufları teşvik ettiği belirtildi.
  • Yurt içi talebin ılımlı seyrettiği ancak bir miktar dirençli olduğu gözlemlendi.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Bitcoin yaklaşık 3 ayın zirvesinde

Bitcoin yaklaşık 3 ayın zirvesinde

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir