Menenjit Tehlikesi: Erken Teşhis Hayati Öneme Sahip

Menenjit Tehlikesi ve Çocukların Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan menenjitin özellikle çocukluk çağında ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtiyor. Menenjit vakalarının genellikle ilkbahar ve sonbaharda görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Güzel, özellikle bakteriyel menenjitin çok hızlı bir şekilde ölümcül hale gelebileceğine dikkat çekiyor. Ancak erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguluyor.

Menenjitin nedenlerinin virüs, bakteri ve mantar kaynaklı mikroorganizmalar olduğunu belirten Prof. Dr. Güzel, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında vaka artışı yaşandığını söylüyor. Bakteriyel menenjitin diğer türlerine göre daha tehlikeli olduğunu aktaran Prof. Dr. Güzel, çocukluk çağındaki menenjit vakalarının toplu alanlarda hızla yayılabileceğine dikkat çekiyor.

Menenjit belirtileri ve Korunma Yöntemleri

Menenjitin en riskli nedeninin bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar olduğunu belirten Prof. Dr. Güzel, belirtiler konusunda bilgi veriyor. Bebeklerde ve daha büyük çocuklarda görülen farklı belirtiler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Güzel, hastalığın ciddiye alınması gerektiğini vurguluyor.

Ortak kullanım eşyalarının bulaş açısından tehlikeli olduğunu belirten Prof. Dr. Güzel, çocukların el hijyenine dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca, hastalığın yayılmasını engellemek için hasta bireylerin maske takması ve temasın kısıtlanması gerektiğini belirtiyor. Aşılamann menenjitin en etkili korunma yöntemi olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

AŞURE GÜNÜ İBADETLERİ VE ORUCU | Aşure günü tek gün oruç tutulur mu? Muharrem ayının 10. günü neler yapılır, Aşure günü yapılacak ibadetler ve faziletleri nelerdir?

Aşure Günü orucu ve ibadetleri, Müslümanlar tarafından idrak ediliyor. Müslümanlar tarafından manevi huzur ve heyecanla beklenen aşure günü, Diyanet 2025 takvimine göre 5 Temmuz 2025 Cumartesi günü idrak edilecek. “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” şeklinde Peygamberimiz tarafından buyurulan muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü oruç tutmak bazı âlimlere göre sünnet olarak belirtiliyor. Müslümanlar için dini, tarihi ve kültürel açıdan birçok mesaj barındıran önemli bir ay olan Muharrem ayı, ortak noktalar ve duygular ifade ediyor. Bu önemli günde dini vecibelerini yerine getirecek olan Müslümanlar Aşure Günü yapılacak ibadetler ve dualarını merak ediyor. Peki, aşure günü neler yapılır, hangi ibadetler yapılmalı? Aşure günü tek gün oruç tutulur mu? İşte, Aşure günü faziletleri ve ibadetleri hakkında ayrıntılı bilgiler.

Ertuğrul Özkök: Türkiye’nin “hafıza odası” dün Meloni İtalyası’nın “savaş odasına” girdi

Zulme, adaletsizliğe, vicdansızlığa uğrayan insanlar canhıraş biçimde evlerimizin kapısını çaldığında, tırmaladığında, uğrayan bizler “yoktuk…”

Hasan Basri Yalçın kimdir, kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın ne kazası geçirdi? İşte hayatı ve biyografisi!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın’ın sağlık durumu, Bakanlıktan yapılan açıklama ile gündeme geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, geçirdiği kaza nedeniyle Bodrum Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yalçın’ın geçirdiği kazanın ardından ivedilikle tedavi altına alındığını belirtti. Hasan Basri Yalçın’ın kaza haberi sonrası hayatı ve biyografisi de gündemde yer aldı. Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde üniversite eğitimini tamamlayan Yalçın, 2011-2012 yıllarında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü kurucu başkanlığını yaptı. Peki, Hasan Basri Yalçın kimdir, kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? İşte, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın’ın biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler.

Bakan Tekin: ‘Zorluklara rağmen güzel bir yılı geride bıraktık’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının tamamlanmasıyla birlikte geçen eğitim yılını değerlendirdi. Tekin, öğretmenlerle yaptığı çevrimiçi buluşmada, “Önümüzdeki yıl yapay zekâ ile ilgili yeni adımlar atıyoruz. Önerilerinizi bizimle paylaşın” dedi.

Okullar ne zaman kapanacak, karneler bu hafta mı verilecek? Yaz tatili 20 Haziran’da başlıyor mu? MEB çalışma takvimi ile yaz tatili tarihleri…

Okullar bu Cuma mı kapanıyor sorusu, Haziran ayının ortalarıyla beraber gündemde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Kurban Bayramı tatili geride kaldı. Haziran ayı da ilerlerken aileler yaz tatili için planlarını şekillendiriyor. Milli Eğiti Bakanlığı yayınladığı akademik çalışma takvimi ile okulların kapanış tarihi ve karne günü belli oldu. Okullarda 1. dönem 9 Eylül 2024 tarihinde başlayıp 17 Ocak 2025 Cuma günü sona erdi. 15 günlük sömestr tatili sonrası ilkokul, ortaokul ve lise için ikinci dönem 3 Şubat 2025 Pazartesi başladı. Yoğun geçen ders temposunun ardından binlerce öğrenci yaklaşık üç ay sürecek yaz tatiline girecek. Peki okullar ne zaman kapanacak, karneler bu hafta mı verilecek? Yaz tatili 20 Haziran’da başlıyor mu? İşte MEB çalışma takvimi ile yaz tatili tarihleri…

LGS Sınavına 1 Milyondan Fazla Öğrenci Başvurdu

LGS sınavına bir milyonun üzerinde başvuru olduğunu açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı, sınavın yurt içi ve yurt dışında 937 merkezde gerçekleşeceğini duyurdu.