Sakarya Meydan Muharebesi’nin gizemli siperleri keşfedildi! Tam 187 kilometre…

Sakarya Meydan Muharebesi’nde Keşfedilen Siper Hatları Koruma Altında

Mürettep Müfreze Gönüllüleri ve Sakarya Meydan Muharebesi Alanı Şehitlikleri Siperleri Araştırma Koruma ve Eğitim Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Haymana Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirdiği çalışmada, Sakarya Meydan Muharebesi’nde yer alan 15 ve 11’inci tümenlere ait yeni siper hatlarını belirledi.

Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü ve askeri arşiv kaynaklarından elde edilen bilgileri temel alarak belirlenen alana tabela yerleştirildi. Tabelada, ‘Sakarya Meydan Muharebesi’nde 15’inci Tümen ile devralan 11’inci Tümen mensuplarının şehit ve gazilerimizin bizzat elleriyle kazıp, savunduğu bu siperler, kahraman Mehmetçiklerin geri çekildiği son hat olup, buradan geriye adım atılmamıştır’ ifadesi yer aldı. Ayrıca, Sakarya Meydan Muharebesi’nde Türk askerinin çekildiği son nokta olarak belirlenen ve 2’nci Viyana kuşatmasında başlayan 238 yıllık geri çekilişin son bulduğu siperlere ‘Arıkovanı Tepesi Siperleri’ yazılı bir tabela asıldı.

‘ALANIN KORUNMASI İÇİN TANITIM ŞART!’

Sakarya Meydan Muharebesi Alanı Şehitlikleri Siperleri Araştırma Koruma ve Eğitim Derneği Başkanı Emekli Albay Serdar Yetim, Arıkovanı Tepesi’nin, dünyanın en uzun süreli meydan muharebesinde Mehmetçiklerin çekildiği son hat olduğunu vurgulayarak, alandaki tarihi unsurların korunması gerektiğini belirtti. Yetim, harp sahasının gelecek nesillere aktarılması amacıyla çalışmaların önemine dikkat çekti ve turizm potansiyeli için de tanıtımın önemli olduğunu ifade etti.

Derneğin başkan yardımcısı Turgut Sarıfakıoğlu ise bölgede keşfedilen 187 kilometrelik siperlerin korunması gerektiğini vurgulayarak, buraların tarihi ve manevi değerlerini anlayamayan yatırımcıların bölgeye zarar verebileceğine dikkat çekti. Sarıfakıoğlu, şehitliklerin korunmasının ve tanıtımının önemine vurgu yaparak, bölgedeki tarihi mirasın gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.

Bursa’da yürekleri ağza getiren anız yangını

Bursa’da çıkan anız yangını konutlara sıçramadan söndürüldü.

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.

Bakan Yerlikaya: FETÖ elebaşının ölümünden sonra da hain yapının peşini bırakmayacağız

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında düzenlenen ‘Zaferin Adı Türkiye’ programında konuştu. Yerlikaya, FETÖ elebaşının ölümünün ardından da mücadeleye devam edildiğini açıkladı. Pençe Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan 12 askere rahmet dileyen Yerlikaya, şehitlik mertebesinin önemini vurguladı.

Aydın’da iş yerine kurşun yağdıran şüpheli tutuklandı

Aydın’da bir iş yerine silahla ateş açan şüpheli tutuklandı.

2 bin yıl sonra ilk kez gün yüzüne çıktı: İskenderiye Feneri’nin temelleri keşfedildi

İskenderiye Feneri’ne ait kalıntılar, 2 bin yıl sonra Akdeniz’in derinliklerinden çıkarıldı. Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’nın izniyle yürütülen çalışmalara Fransız arkeolog Isabelle Hairy liderlik etti. Proje kapsamında, toplam 22 dev taş …