Türkiye’den göçüp ABD’de genç girişimci olmak: ‘Güzel bir hayal gibiydi, geriye bakınca inanılmaz geliyor’

“`html

Şamilgil’den Girişimcilik Yolculuğu

İlayda Şamilgil, “20’li yaşlarımın başında, ailemden ve arkadaşlarımdan uzakta, kendi başıma bir şeyler başarmak oldukça zordu. Ancak zamanla, o dönemlerde arzu ettiğim her şeyi gerçekleştirdiğimi fark ettim.” diyor.

28 yaşındaki genç girişimci, Boston merkezli Organic Robotics şirketinin kurucu ortağı ve CEO’su olarak, altı yılı aşkın sürede edindiği deneyimle birçok zorluğun üstesinden geldiğini ifade ediyor.

Özellikle, erkek egemen bir sektörde “öğrenci gibi algılanmak ve genç bir kadın olarak yeterince ciddiye alınmamak” gibi sorunlarla karşılaştığını belirtiyor.

İlayda’nın kariyer hikayesi, 2019 yılında ‘hisseden robotlar’ geliştirme hedefiyle kurduğu Organic Robotics ile başladı. Günümüzde şirket, giyilebilir sensörler geliştiren Llume markasıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

2025 yılında Forbes’un “30 Yaş Altı 30” listesine seçilen dört Türk girişimciden biri olan İlayda, genç yaşta ABD’ye göç ederek karşılaştığı zorlukları BBC Türkçe‘ye anlattı.

‘Girişimcilik, Güzel Bir Hayal Vardı’

İlayda Şamilgil, 2014 yılında lisedeyken Polonya Fizik Enstitüsü tarafından düzenlenen uluslararası “Fizik Nobel Ödülü”ne ilk adım ödülünün kazananlarından biri olarak Türkiye’de tanınmaya başladı.

Sonrasında, ABD’deki Cornell Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği eğitimi alan İlayda, “İnovasyon odaklı bir alanda çalışmak istiyordum, bu yüzden girişimciliği yan dal olarak seçtim.” şeklinde açıklıyor.

Üniversite döneminde sensörler üzerine çalışmalar yapan Şamilgil, mezuniyetinin ardından 2019’da bir girişim kurmayı planlayan Prof. Dr. Robert Shepherd’dan iş teklifi aldığını ve kabul ettiğini belirtiyor.

Başlangıçta girişimciliğin “güzel bir hayal gibi” göründüğünü paylaşan İlayda, “Tek başıma bu yolda ilerleyemeyeceğimi düşündüm. Özellikle yabancı bir ülkede, vize sorunlarıyla başa çıkmak ve bu tarz bir riski almak benim için çok zordu.” dedi.

İlk dönemde, fikirlerine inanan önemli destekçiler arasında Ulusal American Futbol Ligi (NFL), Amerikan Ulusal Bilim Vakfı ve ABD Ordusu gibi kurumlar yer aldı. Şirket, bugüne kadar hibeler, tohum yatırımları ve inovasyon fonları gibi çeşitli kaynaklardan toplamda 8 milyon dolardan fazla yatırım aldı.

‘Zorluklarla Başa Çıkmak Kolay Olmuyordu’

İlayda, şirketin büyümesiyle birlikte sorumluluklarının arttığını belirterek, başlangıçta mühendislik kadar keyifli olmayan birçok işle zaman harcadığını ifade ediyor. İnsan kaynakları, finans ve vergi gibi alanlar da bu işlemler arasında yer alıyor. Şu anda şirketinde 10-15 kişilik bir ekip çalışıyor.

“Ekipte herkesin güler yüzle işe gelmesi çok önemli, sorunlar varsa bunları çözmek benim görevim; ancak bu süreç bazen oldukça fazla zaman alabiliyor.” diyor ve ekliyor:

“Bunu beş yıl önce tahmin etmemiştim. Yöneticilerin neden zorlandığını şimdi daha iyi anlıyorum ve bu aşamaya varmak benim için önemli bir öğrenim oldu.” Girişim gelirlerindeki dalgalanmaların büyük bir zorluk oluşturduğunu belirteren İlayda, “Şirketin lideri olarak inişlerden etkilenmemek zordu,” diyor.

“Başlangıçta bu inişlerle başa çıkmak gerçekten kolay değildi. Şirketin büyümemesi ve yatırım alamama durumu çok zorlayıcıydı. Ancak artık bu tür dalgalanmaların geçici olduğunu biliyorum ve yeni stratejiler deneyerek aşabileceğimize inanıyorum.”

İlayda Şamilgil

‘Hisseden Robotlardan Giyilebilir Teknolojilere’

Şamilgil’in liderliğindeki Organic Robotics, günümüzde Llume markası aracılığıyla fiber-optik sensörler geliştiriyor. Robotlar, kamera yardımıyla yürüyüş yollarını belirleyebilse de yüzeyin farklı özelliklerini (buz, kum gibi) anlama konusunda zorluk yaşıyorlar. Bu nedenlerle, öncelikle giyilebilir teknolojiye odaklanmalarının uzun sürecek bir Ar-Ge süreci gerektirdiğini vurguluyor.

İlayda, “Bir sensör firması olduğumuz için belki ileride robotik uygulamalara dönebiliriz.” diyor ve günümüzde rakiplerinden farklı olarak “yumuşak ve esnek” sensörler geliştirdiklerinin altını çiziyor.

İlk olarak geliştirdikleri fiber optik sensörler, göğüs altına takılan bir kemer şeklinde tasarlanmış. Cihaz, nefes alıp verme sürecini takip ederek, özellikle sporcular için anlamlı ölçümler sunmayı hedefliyor.

Sporcular, koşu, bisiklet sürme veya kürek çekme gibi faaliyetlerde vücudun oksijen alım kapasitesini ölçmek için VO2max testine ihtiyaç duyuyor. Bu testte sporcuların koşarken veya kürek çekerken maske takmaları gerekiyordu. İlayda, “Maske ile antrenman yapmanın zorluğunu görünce, daha pratik bir kemer tasarlamaya karar verdik.” açıklamasında bulunuyor.

Cihaz, iPhone veya iPad ile bağlantı kurarak ölçümleri bu platformlar üzerinden takip edilebiliyor. “Esneme veya basınca duyarlı” sensörlerin spor dışında askeri uygulamalar için de test edildiğini vurguluyor. Bu denemeler, patlamaya maruz kalan bireylerin yaşadığı uzun vadeli sağlık sorunlarını incelemeyi amaçlıyor.

İlayda Şamilgil ve Teknolojik Gelişmeler

İlayda Şamilgil Kimdir?

İlayda Şamilgil, 1997 yılında İstanbul’da hemşire bir anne ve doktor bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Bilime olan ilgisi küçük yaşlardayken aile desteğiyle şekillendi.

2014 yılında lise döneminde, Polonya Fizik Enstitüsü’nün düzenlediği uluslararası “Fizik Nobel Ödülü”ne ilk adım ödülünü kazanmasıyla dikkatleri üzerine çekti.

Daha sonra, ABD’deki Cornell Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği eğitimi aldı. “İnovasyona odaklanan ve farklılık yaratma potansiyeli olan bir alanda çalışmak istiyordum,” diyor İlayda, girişimcilik alanında yan dal yapmasının sebebini açıklıyor.

Üniversite sırasında NASA destekli bir araştırma projesinde yer alan İlayda, 2019’da mezun olduktan sonra, bu alanda girişim kurmayı planlayan Prof. Dr. Robert Shepherd’dan iş teklifi aldı. “O dönem Covid-19’un yayılmaya başladığı sırada böyle bir fırsatı değerlendirmek mantıklı geldi,” diyor.

Bugün Organic Robotics’in CEO’su olarak görevini sürdüren İlayda, 2025 Forbes “30 Yaş Altı 30” listesinde kendine yer buldu.

“`

Related Posts

18 yaşındaki genç tartıştığı kişiye taşla saldırdı

Konya’nın Selçuklu ilçesinde yaşanan tartışma kavgaya dönüştü. 18 yaşındaki Bayram Tekköse, taşla başına vurduğu Turgay Dündar’ı ağır yaraladı. Şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Zammı öğrenen işçiler halaya koştu

Petrol İş Sendikası’na bağlı fabrikalar Pulver Kimya, Elastron ve Conta’da yaklaşık 1300 işçi, grevin ilk gününde işveren ile anlaşmaya vardı. Saatlik ücretlere yüzde 92 zam yapılırken, ayrıca tüm işçilere yılda 4 maaş ikramiye ödenmesi için taraflar el sıkıştı.

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Son dakika… Trump: Husilere yönelik saldırıları durduruyoruz

Son dakika haberi…. ABD Başkanı Donald Trump, Yemen’deki İran destekli Husilere yönelik saldırıları durduracaklarını açıkladı. Trump, “Husilerin artık bizimler savaşmak istemiyor.” diye konuştu.

İngiliz gazeteciyi turistik ilçede şok eden hareketler

Muğla’nın gözde tatil merkezi Marmaris ilçesine eşi ile birlikte tatile gelen İngiltere’nin önde gelen yayın kuruluşlarından Daily Ekspress Online’in okuyucu editörü Alex Evans, turistik kentteki hanutçuluk, gürültü kirliliği ve olumsuz davranışlara iki gece üç gün dayanabildi. Evans eşi ile birlikte ilçeyi kaçarcasına terk etti ve yaşadıkları faciayı tek tek anlattı “Türkiye’ye ilk ve son kez gelişim oldu” dedi.

İran’da liman yangınının nedeni ortaya çıktı

İran’ın Bender Abbas kentinde bulunan Şehid Recai Limanı’nda 26 Nisan’da meydana gelen patlamaya ilişkin resmi açıklama yapıldı. İran Kızılayı Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, patlamaya limanda çalışan bir forkliftten sıçrayan kıvılcımın neden olduğunu belirtti.