Sivil alan daralıyor, ekonomik kriz derinleşiyor… Gençlik örgütlerinin ihtiyaç analizi raporlandı

Ankara’da Gerçekleşen Gençlik Örgütlerinin İhtiyaç Analizi Raporu Lansmanı

Ankara (İGFA) – Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor), KONDA işbirliğiyle hazırlanan “Türkiye’deki Gençlik Örgütlerinin İhtiyaç Analizi 2025” raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Ankara Kült Kavaklıdere’de gerçekleşen lansmana büyükelçilik temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, bağımsız uzmanlar, GoFor üye örgütleri ve medya mensupları katıldı.

Raporda, Türkiye genelindeki 101 gençlik örgütünden elde edilen verilerle gençlik örgütlerinin karşılaştığı yapısal zorluklar ve ihtiyaçlar detaylı bir şekilde incelendi. Raporun ortaya koyduğu verilere göre, gençlik örgütlerinin yüzde 59’unun profesyonel bir çalışanı bulunmuyor ve yüzde 28’inin fiziksel bir ofisi yok.

Gençlik Örgütlerinin Finansal Sürdürülebilirlik Sorunu

Araştırmaya göre, 2018’den sonra kurulan gençlik örgütlerinin çoğu, finansal sürdürülebilik, kurumsal kapasite ve insan kaynağı eksiklikleri nedeniyle zorluklarla karşı karşıya. Örgütlerin yüzde 47’si kendi kaynaklarıyla proje yürütürken yüzde 18’i son iki yılda hiçbir fon desteği alamamış. Kamu kaynaklarından faydalanma oranı ise yüzde 18 ile sınırlı kalmış durumda.

Gençlerin Sivil Alanlara Katılımı ve Yerel Yönetim İlişkileri

Rapora göre, gençlik örgütlerinin yüzde 65’i gençlere ulaşmakta zorluk çekiyor. Özellikle kırsal bölgelerde ve NEET gençleri arasında erişim sorunu yaşanıyor. Ayrıca, gençlik örgütlerinin yerel yönetimlerle iş birliği yaparken de sorunlar yaşadığı belirtiliyor. Yerel yönetimlerin gençlik alanına stratejik yaklaşımları ve etkili politika üretme kapasitelerinin artırılması gerektiği vurgulanıyor.

Rapor, gençlerin temel haklarının giderek kısıtlandığına dikkat çekerek, ekonomik kriz, sivil alanın daralması ve siyasi baskıların gençlik örgütlerini etkilediğini ifade ediyor. Ancak, gençlerin dayanışması ve örgütlenmeye devam etmeleri umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Raporda, gençlik örgütlerinin kapasite geliştirme, finansal yönetim, savunuculuk ve kampanya tasarımı konularında destek beklediği belirtilirken, fon sağlayan kuruluşların gençlik örgütlerine kurumsal destek ve şeffaflık sağlaması gerektiği vurgulanmaktadır.

Related Posts

18 yaşındaki genç tartıştığı kişiye taşla saldırdı

Konya’nın Selçuklu ilçesinde yaşanan tartışma kavgaya dönüştü. 18 yaşındaki Bayram Tekköse, taşla başına vurduğu Turgay Dündar’ı ağır yaraladı. Şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Zammı öğrenen işçiler halaya koştu

Petrol İş Sendikası’na bağlı fabrikalar Pulver Kimya, Elastron ve Conta’da yaklaşık 1300 işçi, grevin ilk gününde işveren ile anlaşmaya vardı. Saatlik ücretlere yüzde 92 zam yapılırken, ayrıca tüm işçilere yılda 4 maaş ikramiye ödenmesi için taraflar el sıkıştı.

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Son dakika… Trump: Husilere yönelik saldırıları durduruyoruz

Son dakika haberi…. ABD Başkanı Donald Trump, Yemen’deki İran destekli Husilere yönelik saldırıları durduracaklarını açıkladı. Trump, “Husilerin artık bizimler savaşmak istemiyor.” diye konuştu.

İngiliz gazeteciyi turistik ilçede şok eden hareketler

Muğla’nın gözde tatil merkezi Marmaris ilçesine eşi ile birlikte tatile gelen İngiltere’nin önde gelen yayın kuruluşlarından Daily Ekspress Online’in okuyucu editörü Alex Evans, turistik kentteki hanutçuluk, gürültü kirliliği ve olumsuz davranışlara iki gece üç gün dayanabildi. Evans eşi ile birlikte ilçeyi kaçarcasına terk etti ve yaşadıkları faciayı tek tek anlattı “Türkiye’ye ilk ve son kez gelişim oldu” dedi.

İran’da liman yangınının nedeni ortaya çıktı

İran’ın Bender Abbas kentinde bulunan Şehid Recai Limanı’nda 26 Nisan’da meydana gelen patlamaya ilişkin resmi açıklama yapıldı. İran Kızılayı Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, patlamaya limanda çalışan bir forkliftten sıçrayan kıvılcımın neden olduğunu belirtti.