Trump’tan dolar hamlesi: ‘BRICS’ten taahhüt isteyeceğiz’

Komşuları Kanada ve Meksika’dan ithal edilen ürünlere 1 Şubat’ta yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanacağının sinyalini veren ABD Başkanı Donald Trump, kendi para birimini oluşturarak doların yerini alacak bir adım atması durumunda BRICS üyelerine de yüzde 100 gümrük vergisi uygulanabileceği uyarısında bulundu.

‘BUNU DENEYENLER ABD’YE ELVEDA DEMELİ’

Trump, Truth Social sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yaptı. “BRICS ülkelerinin biz durup izlerken dolardan uzaklaşmaya çalıştığı fikri bitti” diye konuşan Trump, ‘düşman gibi görünen’ BRICS ülkelerinden yeni bir BRICS para birimi oluşturmayacakları ya da ABD dolarının yerini alabilecek başka bir para birimini desteklemeyeceklerine dair taahhüt isteyeceklerini söyledi. Trump, ‘aksi takdirde bu ülkelere yüzde 100 gümrük tarifesi uygulayacağını’ ve ABD’ye ihracat yapamayacaklarını açıkladı.

Bu ülkelerin kendilerine başka bir ‘enayi ulus’ bulabileceklerini ve BRICS’in uluslararası ticarette veya başka herhangi bir yerde ABD dolarının yerini alma şansı olmadığını savunan ABD Başkanı Donald Trump, ‘bunu deneyen herhangi bir ülke gümrük tarifelerine merhaba derken ABD’ye de elveda demelidir’ şeklinde konuştu.

BRICS’İN 10 ÜYESİ BULUNUYOR

Başlangıçta Güney Afrika Cumhuriyeti’ni içermeyen ‘BRIC’ kısaltması, 2001 yılında İngiltereli ekonomist Jim O’Neill tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in büyüme potansiyelini vurgulayan bir makalede kullanılarak literatüre girmişti. Birliğin kuruluşu ise Rusya’nın girişimleriyle ABD ve Batılı ülkelerin küresel hakimiyetini dengeleyecek gayri resmi bir platform olarak 2009 yılına dayanıyor.

Güney Afrika’nın da bir yıl sonra davet edilmesiyle birlik, bugünkü BRICS adını aldı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın kurucuları arasında yer aldığı BRICS, Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de üyelikleriyle genişledi. 2024’te yeni ülkelerin ve bu yıl Endonezya’nın da katılmasıyla toplam üye sayısı 10’a yükselen BRICS, dünya ekonomisinde de önemli bir yere sahip bulunuyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Aralık 2024’te yaptığı açıklamada, Belarus, Bolivya, Küba, Kazakistan, Malezya, Tayland, Uganda ve Özbekistan’ın da BRICS’e 2025 itibarıyla ‘ortak devlet’ statüsünde katıldığı bildirilmişti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

18 yaşındaki genç tartıştığı kişiye taşla saldırdı

Konya’nın Selçuklu ilçesinde yaşanan tartışma kavgaya dönüştü. 18 yaşındaki Bayram Tekköse, taşla başına vurduğu Turgay Dündar’ı ağır yaraladı. Şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Zammı öğrenen işçiler halaya koştu

Petrol İş Sendikası’na bağlı fabrikalar Pulver Kimya, Elastron ve Conta’da yaklaşık 1300 işçi, grevin ilk gününde işveren ile anlaşmaya vardı. Saatlik ücretlere yüzde 92 zam yapılırken, ayrıca tüm işçilere yılda 4 maaş ikramiye ödenmesi için taraflar el sıkıştı.

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Son dakika… Trump: Husilere yönelik saldırıları durduruyoruz

Son dakika haberi…. ABD Başkanı Donald Trump, Yemen’deki İran destekli Husilere yönelik saldırıları durduracaklarını açıkladı. Trump, “Husilerin artık bizimler savaşmak istemiyor.” diye konuştu.

İngiliz gazeteciyi turistik ilçede şok eden hareketler

Muğla’nın gözde tatil merkezi Marmaris ilçesine eşi ile birlikte tatile gelen İngiltere’nin önde gelen yayın kuruluşlarından Daily Ekspress Online’in okuyucu editörü Alex Evans, turistik kentteki hanutçuluk, gürültü kirliliği ve olumsuz davranışlara iki gece üç gün dayanabildi. Evans eşi ile birlikte ilçeyi kaçarcasına terk etti ve yaşadıkları faciayı tek tek anlattı “Türkiye’ye ilk ve son kez gelişim oldu” dedi.

İran’da liman yangınının nedeni ortaya çıktı

İran’ın Bender Abbas kentinde bulunan Şehid Recai Limanı’nda 26 Nisan’da meydana gelen patlamaya ilişkin resmi açıklama yapıldı. İran Kızılayı Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, patlamaya limanda çalışan bir forkliftten sıçrayan kıvılcımın neden olduğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir