7 yaşına kadar tek başına diş fırçalamak riskli olabilir!

Çocukların Ağız ve Diş Sağlığına Özen Göstermeleri Hayati

Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dr. Sabiha Ceren İlisulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na yaklaşırken, çocukların ağız ve diş bakımının önemini vurguladı.

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığının Önemi

Çocuklarda diş çürüklerinin en sık rastlanan kronik hastalıklardan olduğunu belirten Dr. Sabiha Ceren İlisulu, erken yaşlarda alınacak basit önlemlerle bu sorunun büyük ölçüde önlenebileceğine dikkat çekti.

Dr. İlisulu, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasının yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde olası diş sağlığı problemlerini önlemek adına kritik bir adım olduğunu belirtti. Erken dönemde ağız ve diş bakımına özen göstermeyen bireylerin ileriki yaşlarda bu alışkanlığı edinmelerinin zorlaştığını ve diş sağlıklarının olumsuz etkilenebileceğini ifade etti.

‘Bebeklikten İtibaren Temizlik Şart!’

Dr. İlisulu, uluslararası çocuk diş hekimliği verilerine göre, bebeğin ilk süt dişi sürmeye başladığında (genellikle 6-10 ay arası) ağız ve diş bakımına başlanması gerektiğini kaydetti. Bu dönemde bebeklerin dişlerinin özel parmak fırçaları ya da temiz bir tülbent yardımıyla nazikçe temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

Özellikle emzirme veya biberonla beslenme sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. İlisulu, ilerleyen dönemlerde oluşabilecek çürüklerin önüne geçmek için bu dönemdeki temizliğe özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

‘Diş Fırçalama Alışkanlığında Ebeveyn Desteği Şart!’

Diş fırçalamanın çocuklar için sadece bir alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerisi gerektiren bir faaliyet olduğunu vurgulayan Dr. İlisulu, bu nedenle ebeveynlerin desteğinin hayati olduğunu belirtti.

Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi (EAPD) önerilerine göre, çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn ya da bakım veren kişi tarafından mutlaka destek olunması gerektiğini bildirdi.

Gargara ve Diş İpi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Altı yaşın altındaki çocuklarda gargara kullanımının önerilmediğini belirten Dr. İlisulu, altı yaşından büyük çocukların ise ebeveyn gözetiminde fluorid içeren gargaraları kullanabileceğini söyledi.

Diş fırçalamalarının yanı sıra diş ipi kullanımının da önemli olduğunu vurgulayan Dr. İlisulu, süt azı dişlerinin sürmesiyle birlikte çocuklara diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılmasının ağız sağlığı açısından büyük katkı sağlayacağını belirtti.

‘Düzenli Diş Hekimi Kontrolü Sağlıklı Bir Geleceğe Atılan Bir Adımdır’

Dr. Sabiha Ceren İlisulu, ilk dişin çıkmasıyla başlayacak diş hekimi kontrollerinin, çocukların ağız sağlığının korunmasında ve diş hekimi korkusunun önlenmesinde kritik bir rol oynayacağını vurguladı. Altı ayda bir düzenli olarak yapılacak kontrollerin çürüklerin erken teşhis edilmesine ve gerekli koruyucu uygulamaların zamanında gerçekleştirilmesine imkan tanıyacağını belirtti.

‘Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Bir Yaşamın Temelidir’

Dr. Sabiha Ceren İlisulu, “Çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasıyla sadece fiziksel sağlık değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik gelişimlerinin de olumlu yönde etkileneceğini önemle vurguluyoruz. Ebeveynlerin bilinçli hareket etmesi, çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayacaktır” dedi.

Related Posts

Yaza hazırlık: Kilo vermede yapılan en büyük hatalar!

Yaz aylarına yaklaşırken hızlı kilo verme arayışına girenlere uzman uyarısı. Doç. Dr. Merve Bayram, çok düşük kalorili diyetlerin ve detoks uygulamalarının sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti ve sağlıklı kilo kaybı için dengeli beslenme ve yeterli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.