Zirai don maliyeti 21,5 milyar TL; çiftçiye destek 1,1 milyar lira

Zirai Dondan Etkilenen 36 Kentte Üreticiler Zor Günler Yaşıyor

Son dönemde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler ülke genelinde zirai don olaylarına neden olurken, en az 36 kent bu durumdan olumsuz etkilendi. Ziraat odaları ve üretici birlikleri yaşananları bir afet olarak nitelendirirken, birçok ziraat uzmanı da 2025 yılının meyve ve sebzeler için “yok yılı” olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TARSİM verilerine göre, don olaylarından kaynaklanan toplam zararın 21,5 milyar TL’yi bulduğunu belirtirken, ancak bu zararın sadece 1,1 milyar TL’sinin karşılandığına dikkat çekti.

10-11-12 Nisan tarihlerinde Türkiye’nin birçok bölgesinde sıcaklıkların -15 dereceye kadar düştüğünü hatırlatan Sarıbal, “Bu sadece bir don olayı değil, aynı anda radyasyon ve adveksiyon tipi donun görüldüğü, üretim alanlarını olumsuz etkileyen, meyve bahçelerini kavuran bir felaketti” ifadelerini kullandı.

Hasarın Yüzde 51’i Üzümde

Sarıbal, don felaketinin ürünlere olan etkisini rakamlarla açıklayarak “Hasarın yüzde 51’i üzümde, yüzde 15’i kayısıda, yüzde 10’u fındıkta, yüzde 7’si ise şeftali ve nektarında meydana geldi. Eğer çiftçilere aktif donla mücadele teknikleri olan suni sisleme, su uygulama, havayı karıştırma, ısıtma sistemleri gibi destekler sağlansaydı, bu kayıpların önemli bir kısmı önlenebilirdi” şeklinde konuştu.

“Bu Anlayışla Ne Gıda Enflasyonu Düşer, Ne Tarım Ayakta Kalır, Ne Kırsal Kalkınır”

Yaşanan doğal felakete karşı iktidarın gerekli önlemleri almadığını vurgulayan Sarıbal, “Yine üreticiyi kendi haline terk ettiler. Bu yaklaşımla ne gıda enflasyonu azalır, ne tarım sektörü ayakta kalır, ne de kırsal bölgeler kalkınır. Üreticiye destek olmayan, felaketlere hazırlıksız yakalanan, zararı telafi etmeyen bir tarım politikası sürdürülebilir değildir” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

İhracat deviydi! 69 yıllık şirket, aile-finansman kıskacında konkordatoya sürüklendi

1956 yılında kurulan ve Türkiye’nin önde gelen ihracatçı sanayi şirketlerinden biri olan Akın Tekstil, yaşadığı finansal sıkıntıların ve aile içi anlaşmazlıkların ardından konkordato sürecinde kritik bir eşiği geçti. İstanbul Bakırköy 1. Asliye …

Otomobil fiyatlarında 22 aylık gerileme sonrası ilk sinyaller: Hangi modeller yükselişte?

Şirketten yapılan açıklamada paylaşılan rapora göre, otomobil reel fiyatları 22 aylık düşüşün ardından mayıs ayında da benzerlikler gösterdi. Mayıs 2023’te yüzde 47,9’a ulaşan değişim oranı takip eden aylarda sürekli azalarak Haziran 2024’te yüzde …

Küresel piyasalar haftaya Orta Doğu’daki gerilimin etkisiyle temkinli başladı

İran ve İsrail arasında devam eden çatışmalar yatırımcıların odağında olmaya devam ederken, hafta sonu ABD, İran’da bulunan Fordo, Natanz ve İsfahan olmak üzere üç nükleer tesise hava saldırısı düzenledi. ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın kilit …

Intel, Malezya’ya 10 milyar dolar yatırdı

Malezya’da yarı iletken endüstrisi, son yıllarda küresel teknoloji şirketlerinin odağı haline geldi. Ülke, yarı iletken cihaz ihracatında dünyanın üçüncü büyüğü konumunda bulunuyor ve bu alandaki pazar payını artırma hedefiyle önemli adımlar atıyor …

Türkiye’nin rüzgar ve güneş gücü yüzde 30’u aştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye olarak rüzgar ve güneşte toplam kurulu gücümüz yüzde 30’u aştı. Tüm hanelerin elektrik ihtiyacını sadece bu iki kaynaktan karşılayabilir hale geldik” ifadelerini kullandı. Bakan Bayraktar …

Ünlü döner zinciri iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 250’yi aşkın şubesi bulunan  Ekrem Coşkun Döner, yaşadığı mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.