İşte Türkiye’nin devleri: En büyük 10 sanayi kuruluşu açıklandı!

Türkiye’nin En Büyük 10 Sanayi Kuruluşu Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası, uzun yıllardır aralıksız olarak hazırlanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasının 2024 sonuçlarını Odakule’de gerçekleştirilen toplantıda paylaştı. ISO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve yönetim kurulu üyeleri de toplantıda hazır bulundu.

ÜRETİMDEN SATIŞLARDA YÜZDE 42,1 ARTIŞ

2023 yılında ISO 500 listesinde üretimden satışlar yüzde 42,1 artarak 4,48 trilyon liradan 6,37 trilyon liraya yükseldi.

ÜÇ TEMEL VERİDE OLUMSUZ SONUÇLAR

ISO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, 2024’te üretimden net satışların üç yıldır reel olarak gerilediğini, sanayicilerin kazançlarının büyük kısmını finansman giderlerine ayırmak zorunda kaldığını ve karlılık oranlarının son 10 yılın çok altında olduğunu belirtti. Faaliyet karlılığı yüzde 6,2’ye, satış karlılığı ise yüzde 2,6’ya düştü.

SANAYİ 2024’Ü BÜYÜMESİZ KAPATTI

Bahçıvan, “Sanayi sektörü 2024’ü neredeyse büyümesiz tamamladı. OVP’nin en büyük yükü sanayinin omuzunda. Finansal istikrar ve program hedeflerine güvenimiz sürüyor ama programın hedeflerinden uzaklaşılmaması önemli” dedi.

TÜRKİYE ÜRETİMDEN UZAKLAŞMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

İSO Başkanı, Türkiye’nin üretimden uzaklaşma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, bunu tersine çevirmek için sanayicilerin ve tüm paydaşların görevli olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanlığı’nın açıkladığı “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi”nin sanayi için önemli bir vizyon olduğunu belirtti.

EN YÜKSEK PAYA SAHİP SEKTÖRLER

ISO 500 verilerine göre, üretimden satışlarda en yüksek pay yüzde 22,5 ile ana metaller ve makine imalatı sektöründe. Kimyasal ürünler, plastik ve kauçuk ürünleri yüzde 19,7 ile ikinci, kara ve deniz taşıtları ile yan sanayi ise yüzde 17,7 payla üçüncü sırada yer aldı.

İşte Türkiye’nin en büyük 10 sanayi kuruluşu:

10- Ereğli Demir Çelik – 79,5 milyar lira

9- Gramaltın Kıymetli Madenler Rafineri – 89,9 milyar lira

8- Mercedes-Benz Türk – 94,2 milyar lira

7- Arçelik – 99,9 milyar lira

6- Oyak-Renault – 107,2 milyar lira

5- Toyota Otomotiv – 127,4 milyar lira

4- İstanbul Altın Rafinerisi – 142,5 milyar lira

3- Star Rafineri – 226,8 milyar lira

2- Ford Otomotiv – 238 milyar lira

1- TÜPRAŞ – 484,2 milyar lira

Related Posts

Ünlü döner zinciri iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 250’yi aşkın şubesi bulunan  Ekrem Coşkun Döner, yaşadığı mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.

İstanbul’daki fabrikasını sattı, Türkiye’den ayrıldı!

Avusturya merkezli ambalaj devi Rondo, ekonomik belirsizlik, yüksek enflasyon ve artan sendikal talepler nedeniyle Türkiye’den çekilme kararı aldı; kaynaklarını Avrupa’daki tesislerine kaydıracak.

Orta Doğu’dan petrol akışının kesilmesi Çin’e zarar verecek

İsrail’in İran’a saldırıları ve İran’ın misillemesiyle tırmanan gerilimin Orta Doğu’dan dünya pazarlarına petrol akışını engellemesi halinde bundan en fazla zarar gören ülkelerden biri Çin olacak.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Taşıt ilanlarında ‘yetki doğrulama’ zorunlu oldu

Ticaret Bakanlığı, taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden “yetki doğrulaması” uygulamasının tüm taşıt ilanları için zorunlu hale geldiğini bildirdi.

Prof. Dr. Özkaya: Zeytinlikler zarar görmeden taşınabilir

Maden Kanunu’nda yapılması öngörülen geçici düzenlemeler kapsamında, sınırlı sayıdaki maden sahasının rezerv alanlarında yer alan zeytin ağaçlarının taşınması planlanıyor. Ağaçların zarar görmeden taşınıp taşınamayacağı ile ilgili soruları cevaplayan Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, zeytin ağaçlarının uygun koşullarda 3 bin yaşındaki ağacın bile kadar taşınabileceğini söyledi.