DİSK-AR: Çalışabilir 66 milyon kişinin sadece 22,3 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda

DİSK-AR Raporuna Göre Türkiye’de İşsizlik ve İstihdam Durumu

DİSK-AR tarafından yayımlanan İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’na göre, Türkiye’de çalışabilir 66 milyon kişiden sadece 22,3 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı olarak istihdam edilmektedir. Rapor, 11 milyon 502 bin geniş tanımlı işsiz olduğunu ortaya koymaktadır ve her dört gençten biri eğitimde veya istihdamda değildir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2025 1. çeyrek Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, resmi istihdam oranı yüzde 48,9 iken DİSK-AR’ın hesaplamalarına göre Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdam (KATİ) oranı yüzde 33,8’dir.

Çalışabilir yaşta olan 66 milyon kişiden sadece 22,3 milyonunun kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda olduğu belirtilirken, kadınların sadece 6,6 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı olarak çalışmaktadır. Erkeklerin ise 15,8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı işlerde çalışmaktadır, bu durum nitelikli işgücünün yetersizliğini göstermektedir.

Ayrıca DİSK-AR verilerine göre 2025 yılının 1. çeyreğinde geniş tanımlı işsiz sayısı 11 milyon 382 bin kişidir.

Araştırmaya göre Türkiye, AB ülkeleri içinde NEET oranı (Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler) en yüksek ülke konumundadır. Türkiye’de her dört gençten biri ne eğitimde ne de istihdamda bulunmaktadır. Türkiye’yi sırasıyla Romanya, İtalya ve Sırbistan takip etmektedir. Türkiye’nin NEET oranı AB ülkeleri ortalamasının 2,4 katıdır.

2002 yılından bu yana geniş tanımlı işsizlik oranının yükseldiği belirtilen araştırmada, genç kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranının daha yüksek olduğu vurgulanmaktadır. 15-24 yaş arası genç kadınlarda dar tanımlı işsizlik yüzde 22,1 iken geniş tanımlı işsizlik yüzde 46,9 olarak hesaplanmıştır.

Related Posts

İhracat deviydi! 69 yıllık şirket, aile-finansman kıskacında konkordatoya sürüklendi

1956 yılında kurulan ve Türkiye’nin önde gelen ihracatçı sanayi şirketlerinden biri olan Akın Tekstil, yaşadığı finansal sıkıntıların ve aile içi anlaşmazlıkların ardından konkordato sürecinde kritik bir eşiği geçti. İstanbul Bakırköy 1. Asliye …

Otomobil fiyatlarında 22 aylık gerileme sonrası ilk sinyaller: Hangi modeller yükselişte?

Şirketten yapılan açıklamada paylaşılan rapora göre, otomobil reel fiyatları 22 aylık düşüşün ardından mayıs ayında da benzerlikler gösterdi. Mayıs 2023’te yüzde 47,9’a ulaşan değişim oranı takip eden aylarda sürekli azalarak Haziran 2024’te yüzde …

Küresel piyasalar haftaya Orta Doğu’daki gerilimin etkisiyle temkinli başladı

İran ve İsrail arasında devam eden çatışmalar yatırımcıların odağında olmaya devam ederken, hafta sonu ABD, İran’da bulunan Fordo, Natanz ve İsfahan olmak üzere üç nükleer tesise hava saldırısı düzenledi. ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın kilit …

Intel, Malezya’ya 10 milyar dolar yatırdı

Malezya’da yarı iletken endüstrisi, son yıllarda küresel teknoloji şirketlerinin odağı haline geldi. Ülke, yarı iletken cihaz ihracatında dünyanın üçüncü büyüğü konumunda bulunuyor ve bu alandaki pazar payını artırma hedefiyle önemli adımlar atıyor …

Türkiye’nin rüzgar ve güneş gücü yüzde 30’u aştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye olarak rüzgar ve güneşte toplam kurulu gücümüz yüzde 30’u aştı. Tüm hanelerin elektrik ihtiyacını sadece bu iki kaynaktan karşılayabilir hale geldik” ifadelerini kullandı. Bakan Bayraktar …

Ünlü döner zinciri iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 250’yi aşkın şubesi bulunan  Ekrem Coşkun Döner, yaşadığı mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.