Anne kız ipek böceği yetiştiricisi oldu: 45 günde hasat! Kilosu 3 bin lira…

Muğla’da Anne ve Kızı İpek Böceği Yetiştiriciliği Yapıyor

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde yaşayan anne ile kızı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibe desteğiyle 4 yıldır ipek böceği yetiştiriciliği işine devam ediyor.

Girmeler Mahallesi’nde yaşayan 3 çocuk annesi 26 yaşındaki Filiz Hanife Keleş ve annesi 56 yaşındaki Gülizar Gürhan, internetten gördükleri ipek böcekçiliği işine girmeye karar verdiler.

Ev hanımı olan anne kız, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği “Arıcılık, İpek Böcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi”ne başvurarak yüzde 100 hibe desteği almaya hak kazandılar. Keleş asil listede yer alırken, annesi Gürhan da yedekler arasında bulunmasına rağmen daha sonra hibe desteği almaya hak kazandı. Anne kıza 120’şer metrekarelik “ipek böceği besleme evi” yapıldı ve birer dönüme 300 dut fidanı dikildi.

Yılda yaklaşık 100 kilo koza üreten anne kız, ipek böceği yetiştiriciliği işine devam ediyor ve dördüncü hasadı da bu yıl gerçekleştirdi.

Kilo Başı 2-3 Bin Lira

Filiz Hanife Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem çocuklarıyla ilgilendiğini hem de ipek böcekçiliği işini sürdürebildiğini belirtti.

İpek böceği yetiştiriciliğine yüzde 100 hibe desteğiyle başladığını söyleyen Keleş, “Böcekler ilk geldiklerinde gözle bile görülemeyecek kadar küçük oluyorlar, biz onları besleyerek yaklaşık parmak boyutuna getiriyoruz. Başta korkuyorduk ama şimdi alıştık ve onları sevebiliyoruz. Zararsız hayvanlar” dedi.

İlk başlarda hayvanların fazla dut yaprağı tüketmediğini belirten Keleş, 15 gün sonra bir römork dut yaprağının neredeyse iki öğün yettiğini söyledi.

Bahçedeki dut yapraklarının yetmediğini belirten Keleş, “Muğla Büyükşehir Belediyesi, Çobanlar Mahallesi’ne büyük bir dut bahçesi kurdu. Biz de mahallemize bir dut bahçesi kurulmasını istiyoruz. Eğer yeterli dut yaprağımız olsa, belki 300 kilo kozayı alabilecek bir alanımız var. Geçen yıl kilosu 1000 liraydı, ancak bu yıl 2-3 bin lira olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

45 Günde Hasat Ediliyor

Devletin verdiği yüzde 100 hibe desteğiyle 4 yıl önce kızıyla üretime başladıklarını belirten Gülizar Gürhan, Koza Birlik’ten gelen böceklerin yaklaşık 45 gün sonra kozaya dönüşerek hasat edildiğini aktardı.

Related Posts

Ünlü döner zinciri iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 250’yi aşkın şubesi bulunan  Ekrem Coşkun Döner, yaşadığı mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.

İstanbul’daki fabrikasını sattı, Türkiye’den ayrıldı!

Avusturya merkezli ambalaj devi Rondo, ekonomik belirsizlik, yüksek enflasyon ve artan sendikal talepler nedeniyle Türkiye’den çekilme kararı aldı; kaynaklarını Avrupa’daki tesislerine kaydıracak.

Orta Doğu’dan petrol akışının kesilmesi Çin’e zarar verecek

İsrail’in İran’a saldırıları ve İran’ın misillemesiyle tırmanan gerilimin Orta Doğu’dan dünya pazarlarına petrol akışını engellemesi halinde bundan en fazla zarar gören ülkelerden biri Çin olacak.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Taşıt ilanlarında ‘yetki doğrulama’ zorunlu oldu

Ticaret Bakanlığı, taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden “yetki doğrulaması” uygulamasının tüm taşıt ilanları için zorunlu hale geldiğini bildirdi.

Prof. Dr. Özkaya: Zeytinlikler zarar görmeden taşınabilir

Maden Kanunu’nda yapılması öngörülen geçici düzenlemeler kapsamında, sınırlı sayıdaki maden sahasının rezerv alanlarında yer alan zeytin ağaçlarının taşınması planlanıyor. Ağaçların zarar görmeden taşınıp taşınamayacağı ile ilgili soruları cevaplayan Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, zeytin ağaçlarının uygun koşullarda 3 bin yaşındaki ağacın bile kadar taşınabileceğini söyledi.